НОВИНИ

Радомирско село иска копие от старопечатна книга

Жители на село Радибош, община Радомир, настояват да им бъде предоставено копие на една от първите старопечатни книги, издадена във Венеция от Божидар Вукович. Книгата е отпечатана през 1538 година и се предполага, че е донесена в селския храм “Света Петка” в края на XVI век. Преди известно време реликвата е взета от селото и сега се намира в Националния исторически музей.

bnt avatar logo
от БНТ
07:13, 13.01.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

В продължение на столетия книгата е била в храма “Света Петка” в село Радибош, който е един от най-старите в региона.

Василка Райчева - краевед: ”Най-вероятно черквата е строена през XVI век”.

Местните хора нямат претенции към оригинала на старопечатната книга, защото не могат да я опазят тук.

Димитър Димитров: Вие искате да имате копие? - Само Копие. - Това е вашето желание? - Копие от сборника, сборника - така се казва, сборник от XVI век на Божидар Вукович от Венеция".



;

Желанието на малкото жители на Радибош е копието да бъде изложено в килийното училище в селото. В една от стаите му сега посетителите могат да видят фотоси на 16-те листа от известния български книжовник Владислав Граматик, които били прикрепени към книгата на Вукович. Училището е отворило врати през 1826 година и е било първото в околията. Сега е превърнато в музей. В различни институции се пазят и други ценни предмети и реликви от храма.

Василка Райчева: "Щитове, които са част от иконостаса и са дело на Никола Образописов, както и останалите икони, се съхраняват в Общинския исторически музей, с оглед на това, че не можем да финансираме тяхното опазване”.

Старият храм и килийното училище се посещават от туристи от цялата страна. Туристическите групи обаче трябва предварително да уведомят общинската администрация в Радомир, тъй като в Радибош няма постоянен персонал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран задържа 2 американски военни катера
Иран задържа 2 американски военни катера
Искат кандидат-учителите да минават задължителни психотестове
Искат кандидат-учителите да минават задължителни психотестове