НОВИНИ

Състезание по български език насърчава грамотността

Състезание по български език, наречено „Пазим езика си“ насърчава създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен български език. Темата в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" коментираха езиковедът проф. Владко Мурдаров и преподавателят по БЕЛ Рени Стоичкова.

bnt avatar logo
от БНТ
09:31, 30.04.2018
Чете се за: 00:24 мин.
Още

Организатори на състезанието са Десислава Радева и Гражданското сдружение „Живата вода на България“. В пилотното издание ще могат да премерят сили ученици от училищата, показали най-добри резултати по време на Националното външно оценяване през 2017 г. Участниците ще се състезават в два изпитни кръга - на 12 и 25 май, а срокът за кандидатстване е 8 май.

Този път обръщаме поглед към учениците в 5-и, 6-и и 7-и клас, защото искаме да запалим у тях интереса към българския език, да ги запалим и за това да си помислят до каква степен знаят правоговора и правописа, казаха гостите в студиото на "Денят започва".

В първия кръг учениците от 5-и, 6-и и 7-и клас ще пишат диктовка, след което ще отговарят на въпроси относно съдържанието на диктовката. За шестокласниците и седмокласниците има транслитерация от латински на български.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Милков: Няма да има обединение между Северна и Южна Корея
Георги Милков: Няма да има обединение между Северна и Южна Корея
21 са загинали при двоен самоубийствен атентат в Кабул
21 са загинали при двоен самоубийствен атентат в Кабул