НОВИНИ

УчИлища или училищА - време е да изберем правилното

УчИлища или училищА - докога българите масово ще бъркат ударението на тази дума? Докога хората, които са на висши ръководни длъжности, ще дават тон на неправилното говорене? И докога учителите, които трябва да научат децата ни да говорят правилно, също ще допускат тази натрапчива грешка. Проф. Владко Мурдаров и репортерът ни Елиана Димитрова търсят отговора.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:19, 29.07.2016
44969
Чете се за: 01:29 мин.
Още

Ужасът на всеки журналист, който се занимава с образование, има едно обобщено измерение - нарича се срещи с хора, които казват училищА вместо учИлища. Защото още току-що дошъл младият журналист се запознава с едно основно правоговорно правило - къде е ударението на думи като учИлища.

проф. Владко Мурдаров: Приели сме, че всички съществителни, които завършват на "-ище", когато образуват формите си за множествено число, те не местят ударението, т.е. то остава така както е в единствено число - "учИлище" - "учИлища". Зная, че масовата грешка днес, повече от масова грешка е, че всички казват "училищА". Най-тревожно е и че много от учителите също употребяват формата точно по този начин - нямам обяснение за това.

За съжаление обаче не мога да изброя хората и то, тези които са в публичната сфера, които изговарят неправилно думата учИлища. Съвсем пресният пример е Конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина.Там камерата ни улови двама зам.-министри, един митрополит и една учителка да правят тази правоговорна грешка.

Христо Ангеличин, зам.-министър на външните работи: Външно министерство подкрепя съвместните усилия на българските институции насочени към утвърждаване и разширяване на дейността на българските училищА в чужбина.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Послание, което да стигне до всеки един ученик в училищАта, където работите всички вие.

Антоний, Западно и средноевропейски митрополит: Искам да благодаря за любезната покана и тази година да бъда съпричастен наистина на тази конференция на Асоциацията на българските училищА в чужбина.

Ваня Топузова, учител, Испания: Това високо отличие, е заслуга на целия екип от училищАта в Хатива и Енгера, Испания, в които работя.

И мога да ви уверя, че това не бяха единствените хора. Неправилно произнасяха думата и много други, които камерата ни не записа, включително и университетски преподаватели. И ако бяха обикновени хора, можеше да им бъде простено, но за зам.-министри, учители, преподаватели, работещи в публичната сфера е някак недопустимо ден след ден да възпроизвеждат една и съща натрапчива грешка.


Проф. Владко Мурдаров: Всички тези хора, които говорят публично, всякакви длъжности може да заемат те, тъжното е, че те изобщо не се замислят по какъв начин говорят. Явно те не се вслушват в нашите препоръки. Въпреки това нека да погледнат поне във всички справочници, навсякъде е отбелязано, че правилната форма е единствено учИлища.

Под влияние на училищА вече се говори и за летищА, съдилищА, читалищА - казва още проф. Мурдаров. Явно моделът се разколебава и то под влияние единствено на неправилната форма училищА. Нека добре да помислим следващия път като кажем тази дума, а ??

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаните полицаи били част от престъпна група, която помагала на каналжии
Задържаните полицаи били част от престъпна група, която помагала на каналжии
ВКС оправда окончателно Александър Томов
ВКС оправда окончателно Александър Томов