Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

В #Европа: С какви нагласи посрещаме бъдещето

Около 40% от населението на света е заредено с оптимизъм, тоталните песимисти са близо 20%. Конкретните данни от изследването – в неделя (21 юли) в „#Eвропа“ по БНТ1

от БНТ
16:39, 18.07.2019
Чете се за: 01:12 мин.
#Европа
европа какви нагласи посрещаме бъдещето

Новият председател на ЕК - във фокуса на новия брой на „#Eвропа“. Докторът на медицинските науки Урсула фон дер Лайен има зад гърба си три министерски мандата. Първата жена-министър на отбраната на Германия вече записа името си в историята на ЕС като първата дама начело на Европейската Комисия. За дъщерята на видния политик на Християн-демократическия съюз и бивш министър-председател на Долна Саксония разказва в предаването Теодора Гатева.

В няколко поредни издания „#Eвропа“ ще срещне зрителите с някои от новоизбраните българските евродепутати и ще представи намеренията и приоритетите им в началото на мандата.

Цанка Николова и Атанас Атанасов връщат времето назад, към средните векове и надникват в живота на зидари, ковачи, боляри, владетели и техните писари. Те посетиха единствения музей на восъчни фигури у нас, който пресъздава освен личности в тяхната историческа достоверност, но и цели сцени и сюжети от миналото. Мултимедийният музей „Царевград Търнов“ е изграден във Велико Търново с европейски средства и е вече 7 години е една от най-привлекателните туристически атракции на Старата столица.

;

Един от задължителните атрибути на съвременното пътешествие са снимките. Изследователи са изчислили, че днес на всеки две минути се появяват толкова снимки, колкото човечеството е създало за целия ХІХ век. Именно в средата на 19-ото столетие фотожурналиста Матю Брадли заснема и първото селфи. „#Eвропа“ разказва още интересни подробности за едно от най-големите европейски открития – фотографията.

Съвременните технологии се развиват светкавично, а изобретателите намират вдъхновение дори в паяците. Неуморните „плетачи на дантели“ са в основата на разработването на биотехнологично влакно с уникални възможности, за което разказва екипът на „#Eвропа“ тази неделя.

Само през 2016 година в Европейския съюз са се появили 90 хиляди нови предприятия. Може ли да поставим знак за равенство между малкия стартиращ бизнес и старт-ъп и какви са възможностите за финансиране на смели идеи – разказва в „#Eвропа“ Георги Къдрев – създател на успешни старт-ъп компании.

Данни от дългогодишно изследване на „Галъп Интернешънъл“, които ще видят зрителите на „#Eвропа“ тази неделя, разкриват че шампиони по оптимизъм са по-бедните държави и очертават нагласите и очакванията за бъдещето.

Гледайте „#Eвропа“ тази неделя (21 юли) от 12,30 по БНТ1!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Цвета Караянчева: Васил Левски живя с безстрашието на свободен човек
Цвета Караянчева: Васил Левски живя с безстрашието на свободен човек
Макет на паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия представиха в НС
Макет на паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия представиха в НС