Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"Арена Бургас" не може да се използва за спортни събития

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
23:14, 14.11.2023
Чете се за: 03:50 мин.
Още
държавният глава румен радев министър весела лечева откриха официално арена бургас
Слушай новината

Новата зала “Арена Бургас” на практика не може да се използва за спортни събития, стана ясно от отговор на Министерството на младежта и спорта (ММС) до народния представител Антоанета Цонева.

ММС е възложило одит, който да установи какво спортно оборудване е доставено и дали то е годно за провеждане на тренировки и състезания. Според резултатите към момента залата в Бургас може безпроблемно да домакинства единствено на състезания по спортна гимнастика, коментира Цонева:

“Залата в Бургас се оказва един декор. Освен че беше построена след години на забавяне и непрекъснато увеличаващи се милиони левове, сега излиза наяве, че оборудването за основната дейност - спортни прояви, е или неподходящо или дори неясно в какво състояние, защото стои запечатано в сандъци и кашони”, заяви депутатът от ПП-ДБ.

Одитът на оборудването показвал още, че залата към момента не може да приема състезания по баскетбол, волейбол или лека атлетика. Отчетено е също, че изготвените при поръчката технически спецификации са непълни или неточни, поради което част от доставеното оборудване не може да се използва за международни състезания.

“Констатирани са пропуски в сключения договор относно неговия обхват и критерии за избор на спортно оборудване. Пропуските оказват негативно влияние върху резултатите от изпълнението на договора за доставка на спортно оборудване”, се посочва в съобщението на ПП-ДБ, което цитира данните от одита на ММС.

В одита се посочвало още, че подът на залата е неравен, поради което монтирането на оборудване може да доведе до неговото дефектиране. Затова е необходимо да се предприемат действия за изравняването му.

Договорът за доставка на оборудване е изпълнен по документи, а оборудването е прието без забележки. Одитният екип обаче е установил, че процедурата по приемането на оборудването е изпълнена формално. Няма разопаковане, преглед и първи монтаж и така не е спазено условието за окончателно плащане. Въпреки това, според доклада, към 15 юни 2023 г. цялата договорена сума е изплатена на изпълнителя.

Експертите излизат със становище, че за лека атлетика, волейбол и баскетбол е необходимо допълнително оборудване, посочват от ПП-ДБ:

За волейбол – според експертите на БФВ настилката не позволява провеждане на състезания на европейско и световно ниво. Самата зала не позволява никакви волейболни срещи, защото бетонът не е разпробит, не са монтирани ботушите на волейболните колове.

За лека атлетика – настилката липсва, което означава, че няма писта и не може да се провежда нито тренировки, нито състезания.

За баскетбол– кошовете не отговарят за изискванията дори за мачовете от държавното първенство по баскетбол, което стана ясно още при откриването ѝ. Понастоящем Черноморец Бургас играе срещите си от Националната баскетболна лига (НБЛ) в старата си зала.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлинен спектакъл озари Кралската ботаническа градина в Лондон (Снимки)
Светлинен спектакъл озари Кралската ботаническа градина в Лондон (Снимки)
УЕФА ще разследва двубоя ПАОК-Абърдийн за възможни прояви на расизъм
УЕФА ще разследва двубоя ПАОК-Абърдийн за възможни прояви на расизъм