НОВИНИ

Байдън започна дългото сбогуване с политиката

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:24, 20.08.2024
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

В първия ден на Националната конвенция на демократите - реч на първия демократ, загубил от Тръмп и първия, който го победи - Хилари Клинтън и Джо Байдън. Американският президент беше звездата на вечерта със своята реч, с която започна дългото му сбогуване с политиката. Байдън успя да запази баланса между акцент върху собствените си резултати и агитация за кандидат-президентската двойка Камала Харис и Тим Уолц.

Само два месеца по-рано Джо Байдън си мислеше, че не това ще е речта, която ще произнесе на конвенцията в Чикаго. Представи го дъщеря му Ашли, а множеството го посрещна с плакати - "Обичаме те, Джо!"

Джо Байдън - президент на САЩ: “Готови ли сте да гласувате за свободата? Готови ли сте да гласувате за демокрацията и за Америка?

Сълзи и смях - в продължение на 50 минути Байдън говори за икономика, борбата с ковид пандемията, правото на аборт, атакува Тръмп и нарече избора на Камала за вицепрезидент - най-доброто решение в живота му.

Джо Байдън - президент на САЩ: "Тя е твърда, има опит и огромна почтеност. Нейната история е най-добрата американска история. Както много от нашите най-добри президенти, тя също е била вицепрезидент. Това е шега."

Камерите не изпускаха от поглед реакциите на Нанси Пелоси - бившият председател на Долната камара на Конгреса, за която се смята, че е в основата на оттеглянето на Джо Байдън от президентската номинация.

Джо Байдън - президент на САЩ: "Обичам тази работа, но повече обичам страната си. И всички приказки, че съм ядосан на хората, които казаха да се оттегля - това не е вярно."

Бях прекалено млад да съм сенатор и прекалено стар да съм президент, отбеляза Байдън и цитира известна американска песен за Втората световна война.

Джо Байдън - президент на САЩ: "Нека да знам със сърцето си, когато дните ми свършат. Америка, Америка - дадох ти най-доброто от себе си."

На фона на песента "Свобода" на Бионсе - полуофициалният химн на кампанията на демократите, изненадващо минути преди речта на Джо Байдън на сцената се появи Камала Харис.

Камала Харис - вицепрезидент и кандидат за президент на САЩ: "Джо, благодаря ти за историческата лидерска роля, за цялостната ти служба на нацията и за всичко, което ще продължиш да вършиш. Завинаги сме ти благодарни!"

За Хилари Клинтън първият ден от конвенцията беше като мини-отмъщение със скандиранията срещу Доналд Тръмп - "Пратете го зад решетките!"

Същите думи, с които тя беше атакувана като кандидат за президент на демократите. Сега Хилари е убедена, че Камала Харис ще стане първата жена президент.

Хилари Клинтън - бивш държавен секретар на САЩ: "Подиграва се с името ѝ й и със смеха ѝ. Звучи познато! Но сега сме го подгонили!"

След сълзите и прегръдките Джо Байдън напусна Чикаго, тази вечер звездата ще бъде Барак Обама - най-влиятелният човек в момента сред демократите. А извън конвенцията в Юнайтед Арина в Чикаго продължават про-палестинските протести, но коментар за тях вътре в залата няма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хаос и отменени полети заради изгубени ножици на летище в Япония
Хаос и отменени полети заради изгубени ножици на летище в Япония
Забраната на ЛГБТ пропагандата в училищата: ЕК иска разяснения за промените в закона
Забраната на ЛГБТ пропагандата в училищата: ЕК иска разяснения за промените в закона