НОВИНИ

България ще участва с 15 биатлонисти на световното лятно първенство в Естония

Лора Христова пристига в Отепаа като най-титулуваната с три златни медала при девойките от миналия шампионат. Световното първенство започва утре, 22 август.

българия участва биатлонисти световното лятно първенство естония
bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 21.08.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

България ще бъде представена от 15 състезатели на световното лятно първенство по биатлон в Отепаа. Шампионатът на планетата ще се състои в края на тази седмица в естонския спортен център и в него ще участват над 300 елитни състезатели от 33 държави. Комплексът е изцяло обновен със съществени подобрения на стрелковия рубеж и по трасетата.

Българите пристигат в Естония с обосновано самочувствие и надежди, след като на миналогодишното световно първенство в Осърбле (Словакия) страната ни спечели три златни медала, а с победите си на суперспринт, спринт и преследване при девойките Лора Христова стана най-титулуваната биатлонистка на шампионата.

При мъжете сега в Естония ще ни представят Владимир Илиев, Антон Синапов и Васил Зашев, а при жените Милена Тодорова.

Вирусно заболяване възпрепятства участието на Благой Тодев и Мария Здравкова.

При девойките ще разчитаме на трикратната световна шампионка от миналата година Лора Христова, заедно с медалистките от шампионата на планетата в щафетата Валентина Димитрова и Стефани Йолова, към тях се присъединяват от Б отбора ни Ирина Георгиева, Райа Аджамова и Никол Кленовска. Младежите ни са водени от четвъртия на младежките олимпийски игри Георги Джоргов, плюс Константин Василев, Николай Николов, Георги Наумов и Веселин Белчински.

От този сезон най-добрите български биатлонисти се подготвят под ръководството на изтъкнатия специалист Волфганг Пихлер и отговарящия за непосредствения тренировъчен процес Роберт Кабуков, подпомагани от Михаил Клечеров.

Световното първенство в Отепаа започва утре, четвъртък, 22 август с квалификационните серии и финалите на суперспринт при младежите и девойките, ден по-късно, в петък са същите надпревари при мъжете и жените. В събота са спринтовете за всички възрасти, а шампионатът завършва в неделя с преследванията за младите и масови гала стартове за мъже и жени.

Летният шампионат на планетата е последното голямо изпитание преди старта на новия сезон, който започва на 30 ноември с кръга за Световната купа в Контиолахти (Финландия). Предолимпийската зима ще определи квотите за участие на Зимните игри в Милано/Кортина през 2026 г.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росица Денчева започна с убедителна победа на турнир от категория J300 в САЩ
Росица Денчева започна с убедителна победа на турнир от категория J300 в САЩ
Белград ще бъде домакин на тенис турнир от категория ATP 250
Белград ще бъде домакин на тенис турнир от категория ATP 250