НОВИНИ

БСП: Сезираме главния прокурор за готвена намеса в изборите

националният съвет бсп заседава предстоящите избори
bnt avatar logo
от БНТ
17:41, 15.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
Политика
Слушай новината

Днес зам.-министърът на електронното управление Благовест Кирилов заяви, че напуска поста си поради липса на прозрачност. В своята позиция Кирилов твърди, че бордът на директорите на "Информационно обслужване", което се занимава с отчитането на изборните резултати, не е съставен според резултатите от конкурса.

Той заявява, че не може да приеме това и че във всяко свое действие се ръководи от желанието да има прозрачност на процеса, ефективност на резултатите, както и да се защити националната сигурност, които са ключови условия за нормалното протичане на предстоящите избори.

Благовест Кирилов напуска поста зам.-министър на електронното управление

Подадената от Благовест Кирилов оставка сигнализира за точно обратното – липса на тези условия и сериозна заплаха за нормалното провеждане на предстоящите избори, пишат от БСП.

"Припомняме, че БСП вече сигнализирахме ОССЕ и ПАСЕ за недопустимата намеса на служебното правителство в изборите, насрочени за 2 април. Тогава изпратихме документи с конкретни данни за поредното недопустимо вмешателство в предстоящите извънредни парламентарни избори от страна на служебния кабинет на президента Румен Радев. За това вече свидетелстват и лица от служебния кабинет на президента - зам.-министър на електронното управление от кабинета на Радев признава за съществуващия риск от манипулация на изборите.

БСП възразява срещу всякакви опити за вмешателство в изборите. Призоваваме за незабавна реакция и сезираме прокуратурата за евентуална готвена подмяна на вота. Призоваваме всички партии и неправителствени организации да се обединим за гарантиране на честни избори", се казва още в съобщението на Изпълнителното бюро на левицата.

От Министерството на електронното управление уточняват, че изборът на независими членове на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" АД е осъществен след проведена публична процедура за номиниране на кандидати за независими членове на Съвета на директорите на дружеството.

Вижте цялата позиция на министерството ТУК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в София срещу условната присъда на полицая, убил дете на пешеходна пътека
Протест в София срещу условната присъда на полицая, убил дете на пешеходна пътека
Саудитска Арабия ще бъде домакин на Световното клубно през 2023 година
Саудитска Арабия ще бъде домакин на Световното клубно през 2023 година