НОВИНИ

Чеферин след оставането му начело на УЕФА: Във футбола няма място за картели

чеферин футбола картели
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:14, 05.04.2023 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Александър Чеферин, който получи нов мандат начело на УЕФА отново разкритикува борещите се за Суперлигата клубове. На този етап това открито продължават да правят само Реал Мадрид, Барселона и Ювентус.

“Във футбола няма място за картели. Играта не принадлежи на никого в частност, а принадлежи на всички като цяло. Интересът на повечето хора трябва да бъде над този на само три клуба”, заяви президентът на УЕФА.

“Тези, които промотират проекта за Суперлигата, твърдят, че искат да спасят футбола. Суперлигата обаче се превърна в персонаж от приказката за Червената шапчица. Това е вълкът, който се е преоблякъл като бабата. Кого будалкат? Никого. Те са картели. За тях парите са по-важни от трофеите”, добави Чеферин.

Словенецът коментира и упреците, насочени срещу Висшата лига на Англия, която кандидатите за Суперлигата посочват като първенство, което се е превърнало в заплаха заради своята финансова мощ.

“Нека да не забравяме, че завистта никога не е бил добър съветник. Допреди няколко месеца УЕФА и клубните й турнири бяха сочени като злото във футбола. Вече Премиър лийг като че ли е обект на атака. След като британското правителство, местните фенове и самите клубове казаха “Не” на Суперлигата, Висшата лига бива демонизирана и окачествявана на Суперлига по свой си начин, която трябва да бъде разрушена. Успехът на Премиър лийг обаче не е плод на случайност", обясни Чеферин.

“Вместо този модел на Премиър лийг да бъде разрушаван, той трябва да бъде следван. Той е основан на спортните резултати и егалитарно разделение на средствата. Независимо финансовото си превъзходство клубовете от Англия по никакъв начин не доминират на международно ниво. Историята не лъже: за последните 20 години само пет пъти тимове от Англия са печелили Шампионската лига, а за последните 10 години това се е случило два пъти”, завърши Чеферин.

Чеферин печели изборите за президент за трети пореден път, като и бе единствен кандидат за поста.

Той е начело на Европейската футболна централа от септември 2016 година. Вторият му мандат бе белязан от борбата срещу създаването на Суперлигата и изключването на Русия от международни състезания заради войната в Украйна.

Изборът му за президент на УЕФА автоматически го прави и вицепрезидент на Световната федерация по футбол (ФИФА) .

"Това наистина означава много за мен! Да бъда президент на УЕФА е огромна чест, но също така и огромна отговорност", заяви Чеферин по време на конгреса в Лисабон.

За словенския адвокат този мандат ще бъде последен, тъй като според Устава на УЕФА никой вече няма право да ръководи европейския футбол повече от три изборни периода или 12 години. За Чеферин максимумът ще бъде 11 години – до 2027-а година, тъй като неговият първи е непълен за три години.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радан Кънев: Не виждам вариант за коалиция между първите две политически сили
Радан Кънев: Не виждам вариант за коалиция между първите две политически сили
Национална кръводарителска кампания ще се проведе на Цветница
Национална кръводарителска кампания ще се проведе на Цветница