НОВИНИ

"Добрите истории": Сбъднатата американска мечта на Дебелец - да възродиш детския футболен отбор

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
11:05, 23.06.2022
5779
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Как един 31-годишен мъж от Велико Търново се отказа от американската мечта – в името да възроди детската футболна школа в град Дебелец?

Споменът от детството, спортният хъс и желанието да се вдъхне нов живот на един западнал стадион водят Георги Недев в Дебелец преди 4 години.

"Зарязах Америка преди години да остана тук , да се занимавам с това което искам и да възраждаме спорта", заявява Недев, президент на ФК "Ботев - Дебелец".

От Съединените щати се връща, за да сбъдне една мечта - да възроди детския футболен отбор в малкото градче край Велико Търново.

"Аз съм идвал сигурно 3 пъти в моя живот тук да ритам. Спомням си, че имаше трева около стадиона колко мен висока. Имаше и една пътека за бягане. Бях на бригади две години подред в Щатите. Там видях обществото как се обединява в различни каузи. Бях в неголям град – Флорида дестини. Доста прилича на Дебелец, защото няма блокове и големи сгради. И в различни каузи се обединяваха . Така ми се искаше да го видя това нещо тук – в Дебелец, Велико Търново, в България. През 2018 г. празнувахме 100 години спорт в Дебелец. Направихме един спортен празник тук, но си казах – 100 години спорт, а няма футболен клуб. Това ме озадачи", споделя Георги.

Но и го мотивира да промени стъпка по стъпка занемарения стадион. Инвестира около 3000 лева лични средства и започва голямото търсене - на дарители. А резултатът не закъснява. Със серия от спортни събития и по проект, подкрепен от платформа Агора и "Америка за България" Георги успява да ремонтира стадиона. Днес в него тренират близо 60 деца - и малки, и големи.

"До момента имаме събрани около 16 хиляди лева от дарители. Поставили сме си горна граница от 65 хиляди лева. Минала е половин година от кампанията, която е изцяло към насърчаване на местното дарителство. А големите дарители са около 8 човека, които са дарили над 1000 лева. Всички останали са наши приятели, техни приятели, които са дарили малко, родителите на децата, които даряват с членския внос на месец. Кой колкото може - от сърце", разказва Георги.

Хора като Тихомир и Станимир даряват без да се колебаят, защото имат незабравими спомени от първите си стъпки във футбола на зеления терен в малкото градче.

"Ръка която дава, не обеднява ! И затова аз реших печалбата от турнира да се дари за самата база", заяви Тихомир Христов – собственик на кетъринг фирма.

"Когато има добра кауза и тя достигне до повече хора, тогава хората ще могат да дадат нещо от себе си и ще могат да допринесат. Просто исках да помогна на ФК "Ботев - Дебелец". Отвътре ми дойде. И след като направих идейния проект реших да го даря", добавя Станимир Величков - архитект.

А проектът заслужава внимание. И е без аналог в региона.

"На първо място изграждането на изкуствен терен за най-малките, на който дори при кални условия, ще могат да тренират и другите отбори. До този терен ще направим площадка за деца с увреждания. Наблюдавали сме, че тук идват деца с колелета със специални нужди и си правят обиколки на стадиона. И решихме да заложим на такава детска площадка. Подобряване на паркинга. Имаме идея да направим и втория етаж от съблекални в стая с изцяло панорамен изглед. И да бъде като малка конферентна зала, където да се събираме с футболистите след мач", обясни Георги Недев.

Мечтите му не спират дотук. Следващата вече е на хоризонта.

"Водим преговори с една австрийска фирма , която предлага един софтуер с камери , който може да следи всеки един футболист на който е закачено специално устройство – колко паса е направил, как е играл , колко е избягал и други неща. Тя е пилотна към тях. Не е много евтина, но не е и много скъпа.

Георги вярва, че доброто е заразно. И продължава да търси съмишленици. Убеден е, че изборът му да загърби американската мечта е правилен.

Вижте повече в репортажа

Гледайте още от "Добрите истории"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньор извади плувкиня, изгубила съзнание, спасителите на Световното не се отзовали
Треньор извади плувкиня, изгубила съзнание, спасителите на Световното не се отзовали
Габриела Георгиева е на полуфинал на Световното първенство по плуване
Габриела Георгиева е на полуфинал на Световното първенство по плуване