НОВИНИ

Ескалация на протестите в Скопие срещу френското предложение (Снимки и видео)

Александър Марков
от Александър Марков
21:04, 06.07.2022 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Пети ден протести в Скопие срещу френското предложение за евроинтеграцията на Северна Македония.

Предложението беше възприето изключително остро от обществеността. Протестиращите, които са подкрепени от опозицията, излязоха с аргумента, че предложението на ЕС води до "българизация" на западната ни съседка.

Днешният протест тръгна от сградата на правителството и приключи пред сградата на парламента малко след 23:00 ч. българско време.

Вижте повече в прякото включване на Александър Марков от Скопие

На няколко пъти се стигна до ескалация на напрежението. Няколко бомбички полетяха към македонския парламент. Група маскирани лица бяха изведени, след като се сбиха с част от от протестиращите.

По-рано, до моста в близост до албанския квартал част от хората бяха замеряни с камъни и други тежки предмети от неизвестна група, което също доведе до напрежение.

Протестиращите носеха плакати с надписи "Национални предатели". Чуваха се скандирания "Оставка" и "Българи - татари". Пред парламента пък беше запален плакат със снимките на депутати, които подкрепят френското предложение.

Напрежение в Скопие - пети ден на протести срещу френското предложение

Сградата на Събранието на РСМ, която пострада сериозно през последните дни, бе обградена от полицаи от отряда за борба с масовите безредици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха наградите "Банка на годината"
Връчиха наградите "Банка на годината"
Очаква се леко захлаждане утре
Очаква се леко захлаждане утре