НОВИНИ

Израел призна, че наводнява тунелите на Хамас

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:16, 31.01.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израел е започнал да наводнява тунели в ивицата Газа, а над 500 от подземните обекти на Хамас вече са унищожени. Според Тел Авив наводнени ще бъдат единствено онези тунели, при които няма да има последствия за питейната вода на цивилните палестинци.

Огромни количества вода от Средиземно море са изляти в мрежата от подземни тунели в ивицата Газа. Целта според израелската армия - "неутрализиране" на бойците от палестинската групировка Хамас. В изявление беше потвърдено, че тази мярка, която си навлече и критики, вече се прилага в части от Газа, но наводнени тунели има само там, където няма да бъде застрашен достъпът на цивилното население до питейна вода.

Още в началото на войната се заговори за възможно наводняване на наричаното от Тел Авив "метро на Хамас" - над 800 тунела на територията на Ивицата - част от тях са използвани за доставки на оръжия и провизии, за незабележимо придвижване на територията на анклава, а също и за укриване на израелските заложници.

Израел твърди, че от началото на войната са унищожени поне 500 от тунелите. Началникът на Генералния щаб Херци Халеви определи идеята за наводняването им като "добра". Той приветства и вчерашната атака, при която израелски военни, дегизирани като лекари и цивилни, влязоха в болница и убиха трима членове на Хамас в Дженин на Западния бряг.

"Не искаме да превръщаме болниците в бойно поле, където от едната страна са пациентите, от другата - лекарите, а по средата - терористите. Но няма да допуснем болниците в Газа и други райони, където са изградени мрежи от тунели, да се превръщат в убежище за терористи", каза Херци Халеви, началник на Генералния щаб.

По данни на палестинското здравно министерство, от началото на войната в Газа са загинали над 26 хиляди души. Сателитни снимки показват, че между 50 и 60% от сградите на територията са разрушени напълно или частично. 80% от палестинците в анклава са разселени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Провал на закона за амнистията на сепаратистите в Испания
Провал на закона за амнистията на сепаратистите в Испания
Руско нападение с дронове срещу Харков тази нощ
Руско нападение с дронове срещу Харков тази нощ