НОВИНИ

Канада се класира за първи път в историята си за финала на турнира "Били Джийн Кинг Къп"

В спора за титлата канадките ще се изправят срещу четирикратния шампион Италия

канада класира първи път историята финала турнира били джийн кинг къп
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:55, 12.11.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Канада се класира за първи път в историята си за финала на турнира "Били Джийн Къп", неофициално световно отборно първенство по тенис за жени.

В Севиля Лейла Фернандес, Марина Стакусич, Ребека Марино, Южени Бушар и Габриела Дабровски изиграха страхотен двубой и елиминираха 11-кратния шампион Чехия с 2:1 победи.

В спора за титлата канадките ще се изправят срещу четирикратния шампион Италия, който победи Словения с 2:0, за да стигне до първия си финал от 2013 година насам.

"Просто съм във възторг. Изключително съм горда от нашия отборен дух и усилия. Това беше една от най-трудните ни срещи, защото играехме срещу едни от най-добрите тенисистки и срещу най-добрия отбор в света. Беше толкова тежък тест за нас, но бяхме супер развълнувани, мотивирани и искахме да се справим. Сега нямам търпение за финала срещу Италия", коментира Лейла Фернандес.

Канадката се наслади на една незабравима вечер, която завърши с успеха й в решителнта среща на двойки заедно с Дабровски срещу седемкратните шампионки от Големия шлем Барбора Крейчикова и Катержина Синиакова със 7:5, 7:6(3) за 1:49 час.

21-годишната Фернандес прекара общо три часа и 51 минути на корта, за да продължи впечатляващия си рекорд в турнира до 15 победи в 16 мача. Тя също даде надежда на своя тим, изравнявайки на 1-1 след победа над световната номер 8 Маркета Вондроушова с 6:2, 2:6, 6:3, нейната първа над играч от топ 10 от Откритото първенство на САЩ през 2021 година.

В първия сингъл Крейчикова спечели срещу тинейджърката Стакусич с 6:2, 6:1 за 83 минути, но след това канадките стигнаха до обрат и продължават на финала.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима спортисти са загиналите при вчерашните катастрофи в Северна България
Четирима спортисти са загиналите при вчерашните катастрофи в Северна България
Какво представлява "болестта на гръдния имплант"?
Какво представлява "болестта на гръдния имплант"?