НОВИНИ

Карадайъ: Не е работа нито на НС, нито на изпълнителната власт да кадрува в съдебната система

bnt avatar logo
от БНТ
21:41, 04.02.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

"Има Конституция, има разделение на власти, не е работа нито на Народното събрание, нито на изпълнителната власт да кадрува в съдебната система. Но днес виждаме изпълнителната власт да се меси във всяко нещо по формулата "Там трябва да сложим наши хора". Това отговори лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в предаването "Панорама" на въпрос трябва ли главният прокурор да си изкара мандата.

"Има Конституция, има разделение на власти, не е работа на НС или изпълнителната власт да кадрува в съдебната система", допълни Карадайъ.

Според него целта на управляващите е да превърнат КПКОНПИ в репресивен орган.

"Съдебната власт има съответни процедури. Има ред процедури. Нямахме възможност да получим тази информация, защото бях в Брюксел, когато се разглеждаше оставката на Цацаров, но вие не пожелахте да го изслушате".

В днешната ситуация ние взехме инициативата да направим няколко неща, допълни лидерът на ДПС. Многото говорене в публичното пространство да го систематизираме. Да направим анализ на делата и мотивите на Европейския съд по правата на човека.

Карадайъ каза, че в Брюксел не са го питали за Пеевски, защото такава тема там няма.

"През септември ние поставяхме темата и как се нарушават европейски директиви. В Брюксел бяха учудени как екстериториално се прилагат санкции. Тази тема беше актуална, защото ние я поставяхме" , каза Карадайъ.

Една от темите била за "златните паспорти". И допълни, че Брюксел очаква от нас проверки за всеки един конкретен случай.

"А днес виждаме как няма никакво значение каква е нормативната база, а управляващите правят определени действия според тяхната целесъобразност", категоричен е Карадайъ.

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец спечели морското дерби с Черно море от 17-ия кръг на НБЛ
Черноморец спечели морското дерби с Черно море от 17-ия кръг на НБЛ
Асен Василев в "Панорама": Без допълнителни капиталови разходи инфлацията ще изяде всичко
Асен Василев в "Панорама": Без допълнителни капиталови разходи инфлацията ще изяде всичко