НОВИНИ

Манчестър и футболният свят се сбогуваха с футболната легенда сър Боби Чарлтън

Чарлтън ще бъде запомнен като може би най-великият английски футболист в историята

манчестър футболният свят сбогуваха футболната легенда сър боби чарлтън
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:06, 14.11.2023
Чете се за: 05:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Манчестър и широката футболна общественост се сбогуваха с английската футболна легенда сър Боби Чарлтън в понеделник вечер.

Фенове изпълниха района около стадион "Олд Трафорд" и катедралата на Манчестър за публичното поклонение пред Чарлтън, който почина на 86-годишна възраст през миналия месец. На службата присъстваха звезди на Манчестър Юнайтед от миналото и настоящото, други популярни футболни личности и дори принцът на Уелс Уилям.

Чарлтън ще бъде запомнен като може би най-великият английски футболист в историята, световен шампион от 1966 година и носител на три титли на Англия, ФА Къп и Европейската купа с Манчестър Юнайтед през 1968-а.

Изказванията в почит на Боби Чарлтън по време на погребалната служба в манчестърската катедрала, подчертаха как семейството е било на първо място за него.

Внукът на Чарлтън Уилям Балдърстон последен прочете няколко думи в памет на дядо си и го нарече "талантлив, фантастичен разказвач на истории", способен да "забавлява и очарова по-младите си роднини". Той говори за дълбоката си благодарност към Чарлтън и съпругата му Норма, добавяйки: "Те ми показаха какво всъщност е преданост."

След церемонията бившият мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън заяви пред ВВС: "Това е много тъжен повод. Всички, които говориха се справиха фантастично, особено неговият внук, който бе страхотен. Не е лесно да се изправиш и да говориш, особено за дядо си. Боби Чарлтън бе чудесен, скромен човек, а аз съм в Манчестър Юнайтед заради Боби Чарлтън, без съмнение."

Бившият главен изпълнителен директор на Юнайтен Дейвид Гил опита Чарлтън като "легенда, икона и много скъп и лоялен, много обичан колега и приятел". "Футболът е отбор на общности, но на Боби се възхищаваха всички", добави Гил. Той напомни част от статистическите данни от впечатляващата кариера на Боби Чарлтън - 758 мача за Манчестър Юнайтед, 249 гола, 106 срещи за националния отбор на Англия и 49 попадения и каза още: "

"Това, което наистина харесвам са само двата жълти картона и това, че никога не е бил гонен с червен картон. Сега знам, че Боби нямаше нужда от ВАР, проклятието на модерния футбол - не съм сигурен, че беше голям привърженик на това, но за мен казва всичко. Можеш да си суперзвезда и яростен конкурент, като същевременно останеш джентълмен. Името на Боби е синоним на всичко хубаво в английския футбол. При гостуванията на отбора, нямаше зала на летищата по света, през която Боби да мине без да му поискат автограф или селфи. Аз се отправях да взема багажа, а Боби идваше след 10-15 минути след като е зарадвал всички", добави Дейвид Гил.

Той приветства "забележителната решителност" на Чарлтън да се завърне в игра след самолетната катастрофа в Мюнхен през 1958 година, която отне живота на осем негови съотборници от Манчестър Юнайтед и коментира: "Като се замисля сега, бих искал да говоря с него повече за Мюнхен и как се справи след това, но Боби го преживя по свой собствен начин – лично, стоическо и достойно."

"Семейството беше най-важното нещо за него и можете да видите какъв прекрасен брак имаше с Норма за повече от 60 години и колко се гордееше с дъщерите си Сузане и Андреа, зетя Андрю и внуците Робърт, Уилям и Ема, когато идваха на Коледа и при други поводи на "Олд Трафорд", където Южната трибуна завинаги ще носи името му в знак на признание за мястото му в историята и наследството на клуба", заяви още Дейвид Гил.

Хиляди хора се събраха по пътя на погребалната процесия, за да изкажат уваженията си към Чарлтън, а още стотици обкръжиха катедралата на Манчестър, която събра повече от 1000 гости.

снимки БТА

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майк Браун за Везенков: Колкото повече играе, толкова по-добър става
Майк Браун за Везенков: Колкото повече играе, толкова по-добър става
Проверки на системните нарушители на пътя започват прокуратурата, МВР и НАП
Проверки на системните нарушители на пътя започват прокуратурата, МВР и НАП