НОВИНИ

Надежда Нейнски: Конфликтът в Близкия изток оказа огромно влияние върху света и България в частност

bnt avatar logo
от БНТ
17:55, 13.05.2021
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Напрежението в Близкия изток ескалира. В света вече има много обвързаности и не можем да очакваме, че един регионален конфликт няма да окаже огромно влияние върху света като цяло и България в частност. Затова следим с тревога случващото се. Това коментира в "Светът и ние" Надежда Нейнски - бивш външен министър и посланик на България в Анкара.

Тя припомни, че Европейският съюз е създаден, "за да се предотвратява войната и да се осигурява благоденствие на българските граждани по пътя на общи икономически и политически интереси".

"В един момент виждаме, че точно в този смисъл интересите започват да се различават - тоест в рамките на ЕС има държави, които защитават националния си интерес през общността и други, които считат, че са достатъчно силни, за да защитят интересите си извън общността. По тази логика невинаги интересите на големите държави съвпадат с общностния интерес и това е много притеснително особено за страни като България, която инвестира толкова емоции и усилия в това да стане член на ЕС", допълни Надежда Нейнски.

Според нея в глобалния развиващ се свят, изпълнен със сериозни предизвикателства, България има много по-големи възможности да защити националния си интерес през общността.

"В този смисъл ние говорим за съзнателен геополитически избор, който България направи - да стане член и на ЕС, и на НАТО. България не подлага под съмнение, че интересът ѝ е най-добре защитен през демократичните общности", подчерта Надежда Нейнски.

По думите ѝ има "едно голямо "но" - това би било сила, стига тези общности да излъчват единни сигнали, да правят единна политика”.

"А не корпоративните интереси да стават по-важни от тези на общността - икономически интереси, които по някой път провалят общото звучене. И това има своите последици за страни като България или страните от бившия социалистически лагер, или Балканите попадат под ударите на руското влияние, на опита да се върне историята назад", каза още Надежда Нейнски.

За нея "голямата отговорност на ЕС е да защитава общностния интерес, да провежда единна политика по големите геополитически въпроси".

Какво още коментира бившият външен министър и посланик на България в Анкара вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от Бургас разработиха безплатен сайт за подготовка за матурите в 4-ти клас
Ученици от Бургас разработиха безплатен сайт за подготовка за матурите в 4-ти клас
Поставиха специални чешми за кучета в Ямбол
Поставиха специални чешми за кучета в Ямбол