НОВИНИ

НСТС обсъжда параметрите в проектобюджета за 2023 г.

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
06:10, 03.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
нстс обсъжда параметрите проектобюджета 2023
Слушай новината

На извънредно заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда проектобюджет 2023, както и проектобюджетите на държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса. Заседанието се председателства от заместник министър-председателя Мария Габриел, а в него участва и премиерът Николай Денков.

Проектобюджетът 2023 стъпва върху предложения през пролетта от служебното правителство проект, но е променено съотношението между приходите и разходите, така че дефицитът да е до 3%. Новият бюджет е направен при растеж на икономиката от 1,8% и средногодишната инфлация - 8,7 на сто. Направени са корекции - като са увеличени приходите с 4 млрд. и 700 млн. лева, а разходите са намалени с 3 млрд. и 600 милиона.

С новия бюджет се предвижда да бъде запазен размерът на минималната работна заплата от 780 лева. Увеличават се обаче майчинските за втората година със 70 лева от 1 януари.

"Около приемането на бюджета се появяват много емоции, които замъгляват данните и възпрепятстват търсенето на решения. Искам да ви призова да видим истинската картина и какво е постижимо, с ясното съзнание, че ще можем да заложим дългосрочни политики с бюджета за 2024 г. Всички си даваме ясна сметка за бюджет с ограничени приходи и разходи. През последните дни във връзка с тези емоции започнаха да се появяват изказвания от политици, които не отговарят на истината. Молбата ми е да търсим правилните политики да се борим с популизма", заяви Николай Денков.

"На 30 юни 2023 година проектозаконите бяха обсъдени на заседания на постоянните комисии към НСТС, съответно комисията по осигурителни отношения и тази по бюджетна политика. Не беше постигнато съгласие по проектите", заяви Мария Габриел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полетът над плаж "Градина" бил без разрешение, организиран за рекламна кампания
Полетът над плаж "Градина" бил без разрешение, организиран за рекламна кампания
Превалявания на места в източните и планинските райони
Превалявания на места в източните и планинските райони