НОВИНИ

Охранителни камери са запечатали зрелищната гонка в Костинброд между полицията и пълен бус с мигранти

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:24, 05.09.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Кадри на охранителните камери в община Костинброд са запечатали зрелищната гонка от вчера между полицията и бус пълен с мигранти. На записа, с който БНТ разполага, се вижда как шофьорът прави серия от рисковани маневри и като по чудо няма пострадали хора. От общината настояват по главния път да бъдат поставени пунктове за проверка.

Зрелищната гонка започва след като полицаите засичат микробуса да се движи с висока скорост по околовръстното шосе. 31-годишният шофьор на няколко пъти навлиза в насрещното платно. Преминава през различни оживени улици, а при опит да избяга скача в движение. Превозното средство удря паркираните коли на улица "Калиакра". Сцената, приличаща на каскада от екшън филм, се случва пред очите на съпруга на Сийка Симеонова.

"Почнал да ръкомаха, почнал да вика спри, спри... когато погледнал вътре човек няма. Тук е пълно винаги с малки деца. Във всяка къща има по едно, по две", разказа Сийка Симеонова.

Според кмета на Костинброд като по чудо всичко се е разминало само с три ударени коли. От общината настояват в района да бъдат разположени пунктове за проверка, тъй като практиката показва, че именно оттук минава пътя на мигрантите към границата със Сърбия. Освен това в района има много промишлени предприятия и движението на бусове и автобуси не е необичайна гледка.

"Тази профилактика и тази превенция трябва да я има още на главния път, за да не се стига до ситуация като настоящата. Ние сме като едно областно кръгово. Тук влизат и излизат над един милион автомобила от града ни на месец", заяви Трайко Младенов - кмет на община Костинброд.

Задържането на мигранти в района не е изолиран случай.

"Преди няколко месеца пак така сериозна група афганистанци бяха хванати на наша територия и то в съседното село Драговищица. При положение, че полицейското ни управление обхваща и община Годеч, основното е да се увеличи числения състав и материално-техническата база", добави още Трайко Младенов - кмет на община Костинброд.

Данните на "Гранична полиция" показват, че за за първите осем месеца от началото на годината са предотвратени малко над 84 000 опита за преминаване на границата ни с южната ни съседка. От следващата седмица трябва да започне ремонта на пътищата в пограничните зони, както и да започне възстановяването и на компрометираните участъци от оградата.

"Без жива сила на границата не можем. Това, което предприемаме като стъпки, е увеличаване на щата на "Гранична полиция" именно там. Така че да бъдат обучени и назначени гранични служители. 1000 са гранични полицаи по щат на регионална дирекция "Елхово". Ние командироваме още около 800 от различните структури и още около 500 от нашите структури", заяви Росица Димитрова - директор на "Гранична полиция".

Последните данни за миграционния натиск показват, че той се е увеличил в целия ЕС с близо 86% спрямо миналата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов започва срещу квалификант на "Чалънджър" в Австрия
Димитър Кузманов започва срещу квалификант на "Чалънджър" в Австрия
Украински бежанки изпращат помощи на пострадалите от наводненията
Украински бежанки изпращат помощи на пострадалите от наводненията