НОВИНИ

От нашите пратеници на молдовската граница: Стотици украинци бягат от войната, други се връщат по домовете си

Айше Сали
от Айше Сали
12:57, 26.03.2022
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

На границата между Украйна и Молдова - украинци напускат страната в търсене на безопасност, а други се завръщат по домовете си.

Каква е ситуацията на граничния пункт "Паланка" - там са нашите специални пратеници Айше Сали, Миглена Гайдарова и Робърт Вецов.

На граничния пункт ма движение и в двете посоки. Част от хората бягат от тревогата, безработицата и безизходицата, в която са изпаднали. За други усещането за дома е по-силно от тревогите и опасността.

В палатковия лагер на граничния пункт има 45 палатки. В момента там е спокойно. Повечето хора идват, за да потърсят убежище през нощта.

"Идвам от Украйна. От Одеса съм. Сега всичко е спокойно, но след 3 - 4 тревоги през нощта и 2 през деня, изглежда страшно. Сега нямам работа. Затвориха завода, в който работих. Парите ни свършиха. Мои роднини от Молдова се обадиха и ми казаха да дойда", разказва Таня.

"Отиваме си у дома. Надяваме се да има мир и скоро всичко да приключи. Домът си е дом. Връщаме се след почти месец", споделя друга жена.

В Паланка вчера е бил и холивудският актьор Орландо Блум, който е посланик на добра воля на УНИЦЕФ и е посетил майки с деца.

Докато екипът ни пътува към граничния пункт, забелязва, че се увеличават бензиностанциите, на които пише, че няма гориво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево време до края на деня
Слънчево време до края на деня
ГЕРБ отново поискаха оставката на кабинета
ГЕРБ отново поискаха оставката на кабинета