НОВИНИ

Пробите от Черно море не показват никакъв проблем за здравето на хората и околната среда

пробите черно море показват никакъв проблем здравето хората околната среда
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:11, 30.06.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Министрите на околната среда на България и Румъния Юлиан Попов и Мирча Фекет заявиха, че взетите проби от Черно море не показват никакъв проблем за здравето на хората и околната среда, съобщи министерството на околната среда на Румъния в публикация във Фейсбук.

Водите в нашата акватория на Черно море остават чисти

Двамата министри са коментирали качеството на водата в Черно море след разрушаването на стената на язовир „Каховка“ в Украйна вчера по време на онлайн среща .

Междувременно шест плажа в Румъния получиха екологичното отличие за качество „Син флаг“ (Blue Flag), съобщава министерството на икономиката, предприемачеството и туризма на Румъния. Това са плажовете „Вега Винтидж“ при курорта Мамая, „Марина Реджиа“ и „Финикия“ при Нъводари, „Читадел“ и „Азур“ при Ефорие, както и „Финикия Блу Вю“ при курорта Олимп.

През май Син флаг получиха 21 плажа в България и едно яхтено пристанище.

Това са плажовете на Бялата лагуна, Албена, Кранево-Север, Златни пясъци, Слънчев ден, Хижа Черноморец-Юг, Бяла-Юг, Обзор-Централен, Свети Влас-Изток, Свети Влас–Нов плаж, Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Юг, Несебър-Юг, Поморие-Изток, Къмпинг Черноморец, Созопол-Централен, Созопол-Харманите, Дюни, Дюни-Юг и Аркутино, както и единствената, отговаряща на световните стандарти и отличена марина в България – Марина Диневи.

Програмата "Син флаг" е доброволна сертификационна процедура за плажове и яхтени пристанища, управлявана от международната Фондация за екологично образование (Foundation for Environmental Education - FEE).

За да получи отличието „Син флаг“, един плаж трябва да отговаря на 33 критерии, които се отнасят до качеството на водата за къпане, управлението на околната среда, безопасността, предлаганите услуги и др. „Син флаг“ може да бъде получен за един сезон, като запазването му зависи от това дали има нови кандидатури.

Актуални данни за чистотата на морската вода (ОБНОВЯВА СЕ)

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловиха девет мигранти след катастрофа в София
Заловиха девет мигранти след катастрофа в София
Отложиха делото срещу втория помощник-капитан на "Вера Су"
Отложиха делото срещу втория помощник-капитан на "Вера Су"