НОВИНИ

Путин на срещата с Ердоган: Европа трябва да благодари на Анкара за "Турски поток"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:46, 05.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Среща между президентите на Русия и Турция в Сочи. Владимир Путин и Реджеп Ердоган разговарят за втори път в рамките на по-малко от месец.

Путин прикани европейците да благодарят на Анкара за "Турски поток", а Ердоган изрази надежда за нова страница в двустранните отношения.

Президентът Путин посрещна колегата си а в популярен спа комплекс в Сочи. Преди началото на разговорите на 4 очи, двамата очертаха основните теми.

"Турски поток" е една от най-важните артерии за снабдяване на Европа с руски газ, и мисля, че европейските партньори трябва да са благодарни на Турция, че осигурява безпроблемен транзит. "Турски поток" - за разлика от всичките ни останали канали за доставка на нефт и газ в Европа, работи добре, ритмично, без никакви прекъсвания. И това се отнася не само за доставките за турските потребители, ще повторя - и за потребителите в Европа", каза Владимир Путин.

Газопроводът минава по дъното на Черно море - от Русия до европейската част на Турция, и работи от 2021 година. Продължението на "Турски поток" в България пък позволява пренос на газ от Турция към Сърбия.

Путин благодари на Ердоган и за решаването на казуса с износа на зърно от Украйна и каза, че се надява на подписването на нов двустранен търговско-икономически меморандум. Турският президент изрази надежда за отварянето на нова страница между Анкара и Москва във всички направления - икономика, енергетика, туризъм.

"Вярвам, че ще отворим нова страница в руско-турските отношения. И тук става дума за енергетика, за "зърнения коридор" в Черно море, по който вече се работи. По всички въпроси - туризъм, транспорт, вече се работи. Но все още има стъпки, които биха могли да се предприемат", коментира Реджеп Ердоган.

Турският президент изтъкна и значението на АЕЦ "Аккую", която се изгражда по руска технология. Очакванията са до 2023 година първият реактор да бъде пуснат в експлоатация.

От международните теми Украйна, Сирия, борбата срещу тероризма и ситуацията в Нагорни Карабах са били сред акцентите в диалога между двамата лидери.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Лечева поздрави лично шампионките от Европейското отборно първенство по тенис
Министър Лечева поздрави лично шампионките от Европейското отборно първенство по тенис
Илко Пиргов проведе тренировка с деца от школата на Локомотив Пд
Илко Пиргов проведе тренировка с деца от школата на Локомотив Пд