НОВИНИ

Съветът за сигурност на ООН прие първата резолюция за Украйна от началото на руското нахлуване

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:38, 07.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Евакуацията на цивилни от металургичния комплекс "Азовстал" в Мариупол продължава. Украинците успяват да удържат руската атака край Харков, твърдят американски експерти. По данни на Русия сражения се водят в предградия на Северодонецк, който се намира в самопровъзгласилата се проруска Луганска народна република. Съветът за сигурност на ООН прие първата резолюция за Украйна от началото на руското нахлуване.

Операцията по изваждането на граждани от "Азовстал" продължава и днес. След напускането на територията на стоманодобивния завод те избират накъде да се насочат - към село Безименное, което се намира в проруската Донецка народна република, или към украинския град Запорожие.

През изминалите 24 часа от металургичния комплекс са изведени 50 души, съобщи официален Киев. Евакуацията върви много бавно, защото въпреки обещанието за прекратяване на огъня атаките продължават, твърди украинската страна.

Според Кремъл военни действия в района не се водят, оттам потвърдиха информацията за 50 евакуирани, сред които има и деца. В традиционното си среднощно послание Зеленски каза, че се търсят варианти за спасяването на военните от "Азовстал" и по дипломатически път.

"Продължаваме евакуацията от Мариупол, от "Азовстал", с посредничеството на ООН и Червения кръст. През изминалите часове е организирано извеждането на повече от 40 цивилни - жени и деца. Работим и по дипломатически възможности за спасяването на военните, останали в "Азовстал". В това участват влиятелни медиатори и държави", заяви украинският президент.

В изказване пред британска организация Володимир Зеленски обяви, че за да има преговори с Русия тя трябва да се върне на позициите си от преди началото на войната. Анализатори отбелязаха, че в посланието му не е споменат анексираният през 2014 година Крим.

Военните действия се отразяват тежко на някои от най-боеспособните части и на Русия, се казва в становище на британското министерство на отбраната. Има данни, че втори руски кораб "Адмирал Макаров" е атакуван. Официално обаче нито Москва, нито Киев потвърждават тази информация.

В първата резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Украйна от началото на войната се изразява "дълбока загриженост относно поддържането на мира и сигурността на Украйна". Русия, която разполага с право на вето в съвета, възпрепятства всички предишни предложения за приемане на резолюция за страната, отбелязва Би Би Си. Италия нареди конфискуването на луксозна яхта, за която се предполага, че е свързана с президента Владимир Путин. Рим предприема действията като част от европейските санкции срещу Кремъл, наложени заради инвазията в Украйна.

ЕКИП НА БНТ СЛЕДИ ХОДА НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чувствително затопляне и повече слънце през втората половина на новата седмица
Чувствително затопляне и повече слънце през втората половина на новата седмица
Ромен Балмис: Очаквам силно представяне на моите играчи
Ромен Балмис: Очаквам силно представяне на моите играчи