НОВИНИ

Унаи Емери - Кралят на Лига Европа!

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:47, 07.05.2021
Чете се за: 00:51 мин.
Футбол
унаи емери кралят лига европа

Късно снощи отборът на Виляреал се класира за исторически първи финал в европейските клубни турнири, след като елиминира тима на Арсенал след 2:1 в общия резултат.

В дъното на това постижение обаче стои един испанец, който е устремен към своя четвърти трофей в турнира Лига Европа - Унаи Емери.

49-годишният специалист изведе трети различен тим до финала в тази надпревара и то само в рамките на 8 години. За същия този период Емери вдигна три пъти трофея със Севиля и загуби един финал с Арсенал.

В периода 2014-2016 година треньорът изведе Севиля до три последователни триумфа в надпреварата, нещо, непостигнато от друг треньор преди това в който и да е европейски клубен турнир. Две години по-късно Зинедин Зидан го стори, печелейки три пъти подред Шампионската Лига с Реал Мадрид.

През 2019 година пък Емери претърпя единствената си загуба във финал на Лига Европа, губейки с 0:4 от Челси.

Две години по-късно испанецът отново е само на крачка от спечелването на втория по сила евротурнир. Освен това, евентуален триумф на 26 май в Гданск ще гарантира участие на "жълтата подводница" в Шампионската Лига през следващия сезон.

Като допълнение, Унаи Емери стана първият треньор в историята, който достига до пети финал в един от евротурнирите. Преди него по четири пъти до финал са извеждали отборите си сър Алекс Фъргюсън, Карло Анчелоти, Марчело Липи и Мигел Муньос, но в КЕШ или Шампионската лига.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Азар се извини на феновете на Реал
Азар се извини на феновете на Реал
Слънчев и по-топъл ден, очаква ни опасен вятър
Слънчев и по-топъл ден, очаква ни опасен вятър