НОВИНИ

В знак на добросъседство в Белград учредиха дружество за приятелство между Сърбия и България

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
19:51, 23.10.2024
Чете се за: 02:25 мин.
По света
знак добросъседство белград учредиха дружество приятелство сърбия българия
Снимка:
Слушай новината

Днес в Белград бе учредено Дружество за приятелство между Сърбия и България. Това стана в известната сграда в сръбската столица - Аероклуб, където се провеждат различни събития на дипломатическия корпус и конференции на неправителствения сектор. Тя се намира до парка Калемегдан където Апостола на свободата Васил Левски получава прозвището си по време на участието си в Легията.

Създаването на дружеството съвпада със 145-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Сърбия веднага след Освобождението на страната ни от османско робство. В речта си бившият посланик на бивша Съюзна Република Югославия в България Сречко Джукич отбеляза, че мост между двата народа са личностите Васил Левски, Георги Раковски и Любен Каравелов, които могат да бъдат пример за приятелство и добросъседство.

"Сръбско-българските отношения нямат ограничение пред себе си", коментира пред присъстващите още Джукич.

За председател на новосъздаденото дружество беше избран сръбския гражданин от български произход Иван Тончев. Той каза, че целта на дружеството е то да работи за подобряването на отношенията между двете съседни страни и да ги стимулира в посоката на развиването на гражданската дипломация и сближаването между хората. От българската общност в Сърбия присъстваха представителите от дружеството в град Панчево, както и представители на българския бизнес работещ в западната ни съседка.

Изпълнения на "Хубава си моя горо" и Химна на народните будители бяха представени от пловдивския хор "Евмолпея", които неведнъж са изнасяли концерти пред местните българи от северната сръбска многонационална област Войводина и на провеждащата се ежегодна Българияда в с.Иваново, Банат и в Нови Сад.

Освен дипломати от различни държави от ЕС имаше и известни лица от местния културен и обществен елит на западната ни съседка, които през последните години са работили с България и нейните културни и образователни институции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ива Иванова се класира за втория кръг на турнир в Монастир
Ива Иванова се класира за втория кръг на турнир в Монастир
Монтана 2003 срази сръбкини в Адриатическата лига
Монтана 2003 срази сръбкини в Адриатическата лига