НОВИНИ

Засадиха 202 рози до НДК в подкрепа на донорството (Снимки)

COVID пандемията доведе до огромен спад на трансплантациите у нас

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
13:50, 14.10.2020
Чете се за: 02:42 мин.
Здраве

Градината е символ на благодарност към всички, които със своя благороден жест са дали възможност някой друг да продължи живота си.

202-те рози е броят на донорите от 2005-а година до момента, а мечтата на създателите на розовата градина е, цялата поляна да се изпълни с рози.

Това е и символ на признателност към всички лекари и медицински екипи, които полагат грижи за хората, нуждаещи се от трансплантации, осъществяващи трансплантации и провеждащи следтрансплантационното наблюдение на пациентите, каза временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на ИА "Медицински надзор" Мирослав Мутафчийски.

Той обясни, че от началото на годината трансплантираните са само 4, в сравнение с 16 през 2019-а. А причината е, че в последните 7 месеца лекарите в интензивните отделения са ангажирани основно с oвладяването на ситуацията с COVID инфекцията.

Вчера на среща при здравния министър Костадин Ангелов, Стефан и Максим Иванови, които са се посветили на каузата на донорството, предложиха нормативната уредба, касаеща донорството, да бъде променено така, че всеки гражданин да се приема за потенциален донор, ако приживе не е заявил категоричен отказ. Според тях по този начин няма да е необходимо съгласието на роднините, което означава, че те няма да бъдат натоварвани с трудното решение дали да дарят органите на свой близък, изпаднал в мозъчна смърт.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков каза, че предстои широко обществено обсъждане по въпросът за смяна на законодателството в областта на донорството и че в обществото трябва да се постигне общ консенсус.

"От гледна точка от развитието на транспланталогията, би било добре, да се сметне, че тук ако ме блъсне кола, ставам донор тутакси, но от морална и етична гледна точно, културологична, е въпрос по който много внимателно трябва да се работи. Но нашият закон е доста либерален, който дава доста възможности, но накрая винаги разговор с роднините", заяви д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.

На фона на розите позира Десислава Пискулева, която дарява органите на съпруга си Николай, след като той изпада в клинична смърт.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавното по борба в Ловеч с публика
Държавното по борба в Ловеч с публика
Голям интерес към билетите за мачоете на Лудогорец в Лига Европа
Голям интерес към билетите за мачоете на Лудогорец в Лига Европа