НОВИНИ

Заведенията са против нови ограничителни мерки

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 10.03.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Заведенията против ново затваряне. Вчера излезе позиция на Българската асоциация на заведенията, в която става ясно, че браншът не желае по-строги мерки или въвеждането на такива дори и на локален принцип.

Останахме учудени, че едва ли не пет дена след отварянето отново се заговори за рестрикции при положение, че ние за девет работни дни, тук на бул. "Витоша" специално имаме 11 протокола от РЗИ, където не е установено нито едно нарушение, с изключение на една здравна книжка.

Това обясни в "Денят започва" председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

По думите му браншът спазва всички препоръки, описани в заповедта. А и хората са се върнали по заведенията, което означава, че се чувстват в безопасност.

"Много странно, че се говори в едно изречение за нарастващите бройки и заведенията при положение, че миналата седмица самият здравен министър каза, че затваряне не е решение", припомни Алибегов.

В момента заведенията работят с намалено работно време до 23.00 ч. и на 50% капацитет.

РЗИ-тата решават сами къде в страната ще работят фитнеси, молове и заведения

Според Алибегов не е по-лесно да се затвори един бранш, вместо да се контролира. Всяка следваща рестрикция ще е пагубна за бранша, категоричен беше той.

"Много опасно нещо чухме вчера, че е дадена власт на РЗИ-тата по райони да предприемат затваряния, ако е нужно. Това нещо го имахме октомври и Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката тогава казаха, че при локални затваряния не могат да организират помощ нито за бизнеса, нито за работещите", коментира Алибегов.

По думите му половината от кандидатствалите са получили помощ за декември и януари, а другата половина все още чака за тази помощ.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Репортер: Стела Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вечерен час влиза в сила от днес в Република Северна Македония
Вечерен час влиза в сила от днес в Република Северна Македония
Медиците от спешна помощ във Варна искат затягане на мерките
Медиците от спешна помощ във Варна искат затягане на мерките