НОВИНИ

Излагат мраморен саркофаг с мощите на деспот Слав в Мелник

Откриха нова експозиция в музея за история на Мелник. За първи път в нея е изложен мраморен саркофаг, в който са положени тленните останки на деспот Алексий Слав. Гробът на владетеля, който е от българската царска династия на Асеневци, е открит преди 7 години от археологическия екип на професор Виолета Нешева.

bnt avatar logo
от Надежда Василева
09:46, 03.08.2019
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

През юли 2012 г. археолозите откриват четири гроба с тленните останки на двама мъже, жена и дете. Археологическите данни дават основания на учените да смятат, че гробовете са на деспот Алексий Слав и неговото семейство. За изясняване хипотезата на археолозите е изпратен костен материал за изследване в лабораторията на американския университета в Станфорд.

Антон Ковачев, директор на Археологическия музей -Сандански: ДНК е взето, но няма с какво да бъде сравнено, но потвърдиха, че става въпрос за мъж, жена и две деца. Мъжът е на възраст около 45 години , жената е 15-тина години по-млада, което потвърждава хипотезата, че би могло да е деспот Слав.

Част от откритите тленни останки вече са поставени в мраморен саркофаг. На саркофага е поставено и изображение на двуглав орел. Той е копие на средновековен паметник открит в Мелник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силен туристически сезон на север от Шабла
Силен туристически сезон на север от Шабла
Археолози проучват раннохристиянска базилика край село Червен брег
Археолози проучват раннохристиянска базилика край село Червен брег