Как да избегнем летните вируси?

Най-големият проблем на здравеопазването у нас са диспропорциите - не може едно нещо да се свръх финансира, а друго, което не е по-малко важно да не се, коментира проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести и допълни "който най-много вряка, му се дава най-много".

от БНТ
07:50, 05.07.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Според него с решаването и справянето с натрупаните диспропорции трябва да започнат промените в здравеопазването. Не бива да се допускат диспропорции и при специалностите - цялата система на ХЕИ остана без лекари, даде пример той.

По отношение на кърлежите след обилните валежи в последните дни, той даде три основни съветва, които да спазваме, ако искаме да се предпазим.

проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Не ходете там, където има треви и където може да има кърлежи, не пускайте децата си. Второ - винаги се оглеждайте за кърлежи, защото кърлежа, ако е малко стоял - няколко часа на тялото - не може да предаде инфекция и третото - дали сме една инструкция, РЗИ е разпространило из цялата страна, на сайта на всяко РЗИ, на сайта човек може да прочете какво се прави при кърлеж.

Той обясни, че са представили на здравното министерство карта на България, на кърлежите, които миналата година са изследвали за лаймска болест.

проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Почти всички окръжни градове, над 20% от кърлежите са заразени с лаймска болест. Заради мишките, плъховете и донякъде бездомните кучета.

Пръскането срещу кърлежи е добре, но не трябва след това да е валяло,трябва да има поредица от сухи дни, обясни той.

За да избегнем летните вируси, проф. Кантарджиев предупреди, че храната, която е от животински произход трябва да е добре термично обработена.

проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Добре изпечена, добре сварена, не се ядат кюфтета-аланглета, добре опържена. И нещо важно - всяка животинска храна, стояла повече от четири часа на стайна температура, не в хладилник, е вече риск за здравето.

проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че в съседни на България държави има доста случаи на морбили - в Източна Сърбия, в Северна Гърция и в Румъния. На този фон България "се държи добре", подчерта той.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Награждават премиера Борисов с приз Европейска личност на годината
Награждават премиера Борисов с приз "Европейска личност" на годината
Защо се наложи тялото на Наим Сюлейманоглу да бъде ексхумирано?
Защо се наложи тялото на Наим Сюлейманоглу да бъде ексхумирано?