НОВИНИ

Връща се интересът към професионалното образование в Русе

Увеличава се интересът към професионалното образование. Това отчитат от Регионалното управление на образованието в Русе. По първо желание в професионални гимназии са приети 400 седмокласници и само 30 повече в профилирани. За разлика от предходни години няма училища с нулев прием заради липса на кандидати.

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 05.07.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

5 паралелки са закрити в русенска област след обявяването на първото класиране за прием в 8-и клас. От Регионалното управление на образованието в Русе го отдават на предварително обмисления и балансиран прием.

Росица Георгиева – началник на Регионалното управление на образованието в Русе: Това не дава възможност децата да се разпръснат по малко в многото предложени паралелки, а това им дава възможност да изберат от многото профили и специалности и още на първия етап на класиране ние да имаме запълнени места в предложените професии и специалности.

Математическата гимназия остава училището, където се влиза с най-висок бал, а гимназията по европейски езици е най-посочваната в заявленията на учениците. Чуждоезиковото обучение продължава да е най-желано, но расте броят и на децата, които искат да получат професия. Александър Желев казва, че родителите му са го посъветвали да избере нещо, което харесва и той предпочел компютърна специалност, с която смята, че ще има добра реализация.

Александър Желев: С това искам да се занимавам, когато порасна и ще имам високи квалификации, като съм учил на такова място.

Възвръщането на интереса към професионалното образованото директорката на гимназията по електротехника Надежда Русева отдава освен на родителската намеса и на отварянето на бизнеса към училищата.

Надежда Русева – директор на Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов” – Русе: Има фирми, които са готови да осигурят стипендии, има фирми, които са готови договори да сключат, евентуално при завършване за работа.

Според специалисти с възвръщането на интереса към професионалното образование ще се повиши и нивото на обучение като цяло.

Росица Георгиева – началник на Регионалното управление на образованието в Русе: Защото наблюдаваме с високи балове деца, които кандидатстват не само в профилираните, но и в професионалните гимназии.

86 деца не са приети, защото имат нисък бал за специалностите, които са предпочели и ще трябва да чакат второто класиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо се наложи тялото на Наим Сюлейманоглу да бъде ексхумирано?
Защо се наложи тялото на Наим Сюлейманоглу да бъде ексхумирано?
Отбелязваме празника на служителите на МВР
Отбелязваме празника на служителите на МВР