НОВИНИ

Газът ще се повиши с 8% за потребителите от 1 октомври, а токът няма да поскъпва

Токът няма да поскъпва до края на годината, а газът ще се повиши от 1-ви октомври за битовите и стопански потребители, стана ясно след днешното заседание на КЕВР, на което бяха обсъдени новите цени на синьото гориво. Утре ще бъдат разгледани новите цени на парното. Регулаторът ще вземе окончателно решение в края на месеца.

Николай Минков
от Николай Минков
18:04, 25.09.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

От 1-ви октомври цената на газа се увеличава с 14% само за онези, които използват синьото гориво като суровина. За потребителите - домакинства и бизнес, повишението е значително по-малко.

Иван Иванов- председател на КЕВР: За потребителите, независимо дали са домакинства, или битови потребители или са бизнеспотребители, повишението на услугата ще бъде с не повече от 8%.

От КЕВР обясниха, че повишението на газа се налага заради високите котировки на петрола на световните пазари и курса на долара, върху които комисията не може да влияе.

Председателят на КЕВР заяви, че единственият начин цената на синьото гориво да не скача е да бъдат предоговорени условията с руската страна по продажбата на природния газ.

Иван Иванов- председател на КЕВР: Категорично трябва да се предоговорят условията между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" и считам, че такива преговори трябва да започнат буквално в следващите седмици.
;

Добрата новина е, че поскъпването на газа няма да се отрази върху цената на тока от 1 октомври.

Иван Иванов- председател на КЕВР: Към момента докладът е с решение да не се променя цената на електрическата енергия. Комисията чрез това свое решение до голяма степен потиска някои тенденции за повишаване на инфлацията. Ние в този случай се явяваме като стабилизиращ фактор.

Поскъпването на газа, обаче ще се отрази върху цената на парното. Сега скокът ще е между 3 и 9% , но за цялата година ще се повиши средно със 15%, след като на 1 юли цената вече беше увеличена със 7,3%. Така парното в Бургас скача с 22%, в Плевен - с 20%, в София с 16%.

На закрито заседание в петък регулаторът ще вземе окончателното решение за новите цени на газ, парното, които ще влязат в сила от 1 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За и Против новата наредба за плащане на водата
"За" и "Против" новата наредба за плащане на водата
Горанов остава против идеята за по-нисък ДДС върху хляба
Горанов остава против идеята за по-нисък ДДС върху хляба