НОВИНИ

Прокуратурата поиска задържане под стража за собственика на "ТАД груп"

Прокуратурата поиска постоянен арест за собственика на фирма "ТАД Груп" Иван Тодоров. Според обвинението най-тежката мярка се налага, защото има опасност Тодоров да се укрие.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:32, 31.07.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд своето искане за най-тежка мярка задържане под стража за Иван Тодоров. Предстои делото да бъде разпределено на конкретен съдебен състав, който да се запознае с доказателствата и да насрочи съдебно заседание, на което да се произнесе.

Прокуратурата иска постоянен арест за Тодоров, защото смята, че има опасност той да се укрие. Наблюдаващите прокурори очевидно извеждат този мотив от факта, че след като започна разследването Иван Тодоров е заминал за Канада. Но в същото време Иван Тодоров се прибра доброволно в България.

Очаква се по-късно днес наблюдаващите прокурори да обяснят дали има и други мотиви освен опасността той да се укрие. Вероятно в съдебна зала ще ги чуем да пледират, че като собственик и управител на "ТАД груп" той би могъл да повлияе на събирането на доказателства по това разследване, ако е на свобода. Дали съдът ще приеме тези аргументи предстои да видим в съдебното заседание. Съдът има право да определи и по-лека от исканата мярка.

Иван Тодоров беше задържан вчера на Летище София. Повдигнато му е обвинение в кибертероризъм. В момента той се намира в ареста на Националното следствие и е задържан за 72 часа. Обвинението е, че Иван Тодоров е подбудил Кристиян Бойков да копира нерегламентирано данни от информационната система на НАП и да ги разпространи в публичното пространство. В подбудителство е обвинен и търговският директор на фирмата "ТАД груп" - Георги Янков. Той и соченият за пряк извършител на престъплението Кристиян Бойков са на свобода срещу гаранция от 20 хиляди лева. Не е изключено прокуратурата да повдигне обвинения и срещу други служители на компанията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова внесе проектозакон за частния фалит
Мая Манолова внесе проектозакон за частния фалит
Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев е подал оставка
Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев е подал оставка