НОВИНИ

В Босна протестират срещу прилива на мигранти

Стотици босненци протестираха срещу големия прилив на мигранти в западния граничен град Бихач. Недоволните предупредиха за рисковете за сигурността и здравето от факта, че хиляди мигранти спят на открито.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:01, 17.06.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Около 25 000 души от Азия и Северна Африка влязоха в Босна от Сърбия и Черна гора миналата година, около 9000 пристигнаха тази година. Новодошлите искат да стигнат до по-богати страни през Хърватия. Около 6000 мигранти сега се намират в Бихач и Велика Кладуша, но само 3500 са настанени в четири транзитни центрове, останалите спят по паркове и изоставени сгради.

Миналата седмица полицията обискира частни къщи и откри 300 мигранти, които премести в палатки на мястото на бивше сметище. ООН предупреди босненските власти да не местят мигрантите и определи избора на терен като неадекватен, без санитарни възли, течаща вода и електричество и в близост до минни полета от войната през 90-те.

Други 200 мигранти бяха преместени през почивните дни в палатков лагер на Червения кръст в района на Вучак, където са осигурени туби с вода и храна. Ние не сме против мигрантите, но искаме за тях да се полагат грижи, изтъкват местните жители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Костенец е разследван заради обществени поръчки
Кметът на Костенец е разследван заради обществени поръчки
Еманюел Макрон откри авиосалона в Бурже
Еманюел Макрон откри авиосалона в Бурже