НОВИНИ

Българските гимнастички ще започнат със съчетания с обръч на световното първенство във Валенсия

Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова Ансамбъл на България по художествена гимнастика за жени
Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика/Анна Недкова
bnt avatar logo
от БНТ
23:40, 29.06.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Българските състезателки в индивидуалната надпревара ще започнат със съчетания с обръч в квалификациите на световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе от 22 до 27 август във Валенсия (Испания).

Жребият за състезанието, който беше публикуван днес от Международната федерация по гимнастика (ФИГ), определя по какъв ред гимнастичките ще се представят на шампионата, който е основна квалификация за Олимпийските игри в Париж 2024.

България в индивидуалната надпревара е в поток "C" заедно с представителките на Германия, Испания, Узбекистан, САЩ, Гърция и други. Българските грации ще стартират с обръч.

Ансамбъл жени започва със стартов номер 9 с пет обръча в група B. Заедно с възпитаничките на Весела Димитрова в групата са и съставите на Израел, Италия, Украйна, Япония, Азербайджан, Полша, Турция, САЩ, Гърция, Мексико и Австралия.

Ангола, Израел, Мексико и Аржентина стартират индивидуалното състезание във всяка една от четирите групи. Всички гимнастички от всяка нация ще се състезават в една от четирите квалификационни групи, опитвайки се да преминат към финалния многобоя и финалите на отделните уреди.

На 23 август са квалификациите с обръч и топка, а първите осем на всеки уред продължават към финалите на двата уреда същата вечер. На следващия ден са квалификациите и съответно финалите на бухалки и на лента.

На 26 август е финалът в индивидуалния многобой. 18-е финалистки ще се състезават в две групи - група B от класиралите се от 10-о до 18-о място и група А от 1-о до 9-о място.

Германия и Мексико ще открият състезанието при ансамблите съответно в група А и B. Общо 24 състава, класирани за Световното първенство, ще излязат на килима на 25 август в състезание, което ще определи шампионите в многобоя, както и финалистите на пет обръча и три ленти/две топки.

В последния ден на шампионата (27 август) са единствено двата финала на отделните уреди при ансамблите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево и по-топло време днес
Слънчево и по-топло време днес
Гергана Топалова се класира за четвъртфиналите на турнир по тенис в Доминиканската република
Гергана Топалова се класира за четвъртфиналите на турнир по тенис в Доминиканската република