НОВИНИ

Дълги опашки пред ВМА и "Пирогов" заради зеления коридор за ваксинация

Стела Илиева
от Стела Илиева
09:01, 30.04.2021 (обновена)
6546
Чете се за: 03:27 мин.
Още
Слушай новината

Огромна опашка от желаещи да се ваксинират има пред Военномедицинска академия и "Пирогов". Някои от тях чакат от 7.30 ч. сутринта, въпреки че зеленият коридор отваря от 9.00 ч., защото е празничен ден.

Изключителен интерес към зелените коридори. И в петте столични пункта, където се извършва имунизация, организацията е добра, въпреки това заради многото желаещи се чака с часове. Предимно с ваксината на "Пфайзер" се извършва ваксинацията в цялата страна. Вчера е поставен и рекорд в броя на имунизираните - почти 27 000 души.

Час и половина - от толкова време чакат желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 пред Военномедицинска академия.

Ваксинирането за първа доза става с "Пфайзер" и "Астра Зенека" и не е необходимо предварително записване. Опашката е разделена на два потока, като единият е за зеления коридор с 10 места за едновременна ваксинация, а другият - за поставяне на втора доза.

"Днес сме заредени с достатъчно количество ваксини. В тясна колаборация сме с РЗИ, които са в готовност да ни заредят допълнително, ако се наложи", заяви координаторът на ваксинационния център доц. Вирсавия Васева.

Наблюденията на медицинските лица показват, че повечето хора искат РНК ваксините. А въпреки че е разрешена комбинацията между двата вида ваксини, лекари съветват това да не се прави.

"По принцип това е разрешено от здравните власти в България, ние не го препоръчваме, но това, което наблюдаваме в последните няколко дни, е, че тези, които са си поставили като първа доза "Астра Зенека", също предпочитат втората им доза да е от същата ваксина", каза още доц. Васева.

Работното време на зеления коридор във ВМА днес е от 9.00 до 13.00 ч., а ако има много желаещи, се обмисля и извънредно работно време.

Досега поставените ваксини в болничните пунктове в цялата страна са 350 000 дози от началото на имунизацията. Ако се увеличи двойно темпото, според здравните власти може да се достигне колективен имунитет в края на юни.

"В момента, в който влязоха и еднодозовите ваксини в употреба - това наистина ще стане много по-бързо и ще нараснат тези случаи. За да има масова и бърза ваксинация - тя трудно ще стане през личните лекари само. Затова и смятам, че тези зелени коридори, които в момента ще действат в рамките на 10 дена, имат своето значение", каза проф. Балтов.

До напрежение се стигна край пункта за имунизация в Асеновград, където интересът за ваксинация също бе огромен. Според хората обаче е имало проблем с организацията и е имало пререждания.

Зелените коридори ще останат отворени в цялата страна до 9 май.

Репортери: Стела Илиева и Мая Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елена Поптодорова: С гоненето на дипломати ще се продължава, докато има поводи
Елена Поптодорова: С гоненето на дипломати ще се продължава, докато има поводи
Цветозар Томов: ЦИК трябва да е независима, това няма да стане след промените в Изборния кодекс
Цветозар Томов: ЦИК трябва да е независима, това няма да стане след промените в Изборния кодекс