НОВИНИ

Дидие Дешан защити част от звездите във френския национален отбор

дидие дешан жюст фонтен остане легенда националния отбор франция
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:46, 13.11.2023
Чете се за: 04:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Селекционерът на Франция Дидие Дешан даде интервю, в което анализира представянето на част от повиканите футболисти за мачовете на националния отбор срещу Гибралтар и Гърция, с които ще бъде поставена и точка на участието на "петлите" в квалификациите за Евро 2024.

На първо място Дешан обърна внимание на случващото се с Килиан Мбапе в неговия клубен ПСЖ, както и на постоянството във формата на голмайстор №1 на страната Оливие Жиру.

"Не обичам сравненията между поколенията. Играчите имат различни качества, дори да играят на един пост. Той е извикан толкова рано, защото е подготвен и заради това, което прави на терена. Всеки има своя характер и той е при нас заради мачовете за ПСЖ и постоянството. Не искам да коментирам отношенията между Килиан (б. а. - Мбапе) и треньора му (б. а. - Луис Енрике). Трябва да ги попитате тях. Не го карам аз да играе в различни системи. Като управление и комуникация вероятно щях на постъпя различно от Луис Енрике, но всеки треньор има своя стил. Това се случва на всички нападатели. Дали нападателите предпочитат да направят голям мач, без да вкарат гол? Не съм сигурен. Най-добре е двете да се съчетаят, но с по три или четири мача всяка седмица това не е лесно", смята Дешан.

"Не искам да обидя Жиру, но той опозна високото ниво по-късно от други играчи. Неговата възраст напредна, но той е с нас заради мачовете си с Милан. Той имаше труден старт на сезона заради физически проблеми, но отново вкарва голове. Трябва да запази ритъма до края на кампанията, защото има конкуренция. Важно е да е постоянен и той го прави, което е изцяло негова заслуга", каза "Лига 1 е трудно първенство, защото се играе атлетичен футбол. Шампионатът е конкурентен, не е по-слаб от това, което виждам в другите първенства", каза още селекционерът на "петлите".

Опитният 55-годишен наставник обърна внимание и на представянето на други двама от ключовите му играчи - Антоан Гризман и Рандал Коло-Муани.

"Важното е Антоан (б. а. - Гризман) да играе с топката, играта да е около него. Той е най-полезен, когато се връща по-назад, за да участва в играта. Това не му пречи да бележи често", коментира треньорът на "петлите".

"Много сте строги с Коло-Муани. Очевидно не го харесвате достатъчно и не сте способни да видите това, което умее да прави. Със сигурност може да подобри играта си като ефикасност, но той играе много и за другите. ПСЖ го привлече за голяма сума и се очаква веднага да е ефикасен. Не забравяйте обаче откъде идва. Той можеше да бъде решаващият играч на Световното първенство. В Германия направи много добър сезон. Но изискванията в Париж са по-големи. Той има голям потенциал, но има и нужда от повече време", завърши Дидие Дешан.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлинно шоу на "Саграда фамилия" за завършването на кулата на евангелистите
Светлинно шоу на "Саграда фамилия" за завършването на кулата на евангелистите
Президентската надпревара в САЩ: Отпадна още един от кандидатите за номинация на републиканците
Президентската надпревара в САЩ: Отпадна още един от кандидатите за номинация на републиканците