НОВИНИ

ГЕРБ и ДПС не са обсъждали общо управление, въпросът може да е тема на лидерска среща

герб сдс среща дпс търсене подкрепа кабинет
bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 04.05.2023 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

На днешната среща ГЕРБ-СДС и ДПС не са водили разговори за конструкция на бъдещо управление, заяви председателят на най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание Десислава Атанасова.

"Това е тема за лидерски разговор, който вероятно предстои", посочи тя.

Двете формации са обсъдили необходимостта от консолидация на бюджета и вижданията им за съдебната реформа.

"Разговорът беше естествен ход на това, което обявихме вчера - че след като от ПП-ДБ не желаят да водят повече разговори с нас, за да преосмислят концепцията им за споделена отговорност заедно с нас, и след като заявихме, че ще говорим с всички останали, защото отговорността на първия е огромна, днес проведохме разговори по секторни политики. Не сме очаквали разговор "за" и "против" споделена отговорност. Обсъдихме теми, които са предстоящи като бюджетната консолидация. Защото, ако не бъде формирано никакво управление и има шести поред избори, може да се окаже, че няма да успеем да посрещаме публични и социални разходи на държавата. Говорихме и за тежката финансова криза, която вероятно предстои в Европа и света за пореден път и тежките решения, които трябва да се вземат. Ние осъзнаваме своята отговорност и затова провеждаме тези срещи", посочи Атанасова.

Срещата с ГЕРБ-СДС мина под разбирането на двете партии за отговорността, която имаме всички пред избирателите за излизане от политическата криза. Това може да стане само със съставяне на кабинет и продължаване на работата на НС. Това каза Йордан Цонев от ДПС след срещата на представители на движението с представители на коалицията.

"Тази отговорност я споделяме всички, а отговорността на ГЕРБ е много по-голяма. Ще бъде много трудно както те, така и ние да обясним на избирателите защо ги закарваме на шести поредни избори", каза Цонев.

Обясни, че на срещата като две експертни групи са огледали въпросите, по които могат да получат съгласие и по кои може да започнат разговори.

"Имаме пълно съгласие по геополитическата ориентация и по финансовата политика, и по разбирането, че страната практически влиза в дългова криза, че публичните финанси са в много тежко състояние и изводът ни е, ако един редовен кабинет не положи усилия за финансова консолидация, тя ще бъде наложена отвън, тъй като страната ни ще влезе в процедура на прекомерен дефицит, и отвън ще бъдат наложени още по-тежки мерки за това", каза той.

За това дали и как би могло да бъде съставено правителство и какъв формат трябва да има то, ще решат лидерите, каза Цонев, но не уточни кога ще бъде тази лидерска среща

ГЕРБ-СДС започна разговори на експертно ниво с другите партии в 49-ия парламент в търсене на подкрепа за излъчване на правителство с първия мандат. За днес са обявени срещи още с БСП и ИТН.

ГЕРБ-СДС предприе този ход след като не одобриха правителството, предложено от ПП-ДП, а вчера обявиха, че не приемат и управленската им програма.

ГЕРБ-СДС не одобриха проектокабинета на ПП-ДП - започват разговори с другите партии

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Асенов спечели първия си мач на световното по бокс в Ташкент
Даниел Асенов спечели първия си мач на световното по бокс в Ташкент
Весела Лечева награди медалистите от европейското първенство по борба в Загреб
Весела Лечева награди медалистите от европейското първенство по борба в Загреб