НОВИНИ

Кога ще се състои срещата между Байдън и Путин?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:10, 21.02.2022
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на Съединените щати и Русия Джо Байдън и Владимир Путин са дали принципно съгласие да се срещнат заради кризата около Украйна. Инициативата за разговора е на френския президент Еманюел Макрон, съобщиха от кабинета му.

Макрон е поставил едно условие - срещата ще се проведе само ако Русия не нахлуе в Украйна. На този фон продължават призивите за дипломатически изход от кризата.

От нашите пратеници в Украйна: Ескалира ли напрежението?

Продължава евакуацията на жители на Донецк и Луганск. Според Москва до момента близо 53 000 души са се отправили към Русия. Хората бягат от районите, където има ескалация на напрежението между проруските бунтовници и украинските сили.

От нашите пратеници в Украйна: Ветераните от войната през 2014-а и сега

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че обстановката умишлено се нагнетява и призова за разум.

"Ежедневното упражнение да се обявява дата, на която Русия ще нахлуе в Украйна, е много лоша практика. Призоваваме за разум. Призоваваме да се зададе въпросът - какъв е смисълът Русия да напада някого", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

В интервю за CBS украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че заплахата от руска инвазия в Украйна остава, но че дипломатическите усилия за разрешаване на кризата продължават.

"Все още има място за дипломация, нека го кажем по този начин, която да откаже президента Путин от голяма военна операция", допълни Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

Във Вашингтон се проведе среща по сигурността във връзка със ситуацията около Украйна, а президентът Джо Байдън отмени планирано пътуване до Делауеър по личен въпрос и остана в Белия дом.

Опасенията за ситуацията в региона се засилиха, след като стана ясно, че Русия удължава военните си учения в Беларус, а нови сателитни снимки показват разполагане на още руски сили по границата с Украйна.

Русия и Беларус удължават съвместните мащабни учения

На този фон американският държавен секретар Антъни Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров се очаква да подготвят разговор между президентите Байдън и Путин.

Двамата лидери изразиха принципно съгласие да се срещнат, след като френският президент Еманюел Макрон направи това предложение във вчерашните си телефонни разговори с тях. Акцент в срещата ще бъде сигурността и стратегическата стабилност в Европа.

Европейският съюз подкрепя опитите да бъдат организирани преговори между Вашингтон и Москва. Преди началото на срещата на външните министри от ЕС, европейският първи дипломат Жозеп Борел подчерта нуждата от дипломация.

"Толкова много дипломатически средства могат да бъдат мобилизирани - срещи на върха, срещи на ниво министри, на ниво лидери, независимо в какъв формат, в опит да бъде избегната война, са изключително необходими и ние ще подкрепим всичко, което би превърнало дипломатическите разговори в най-добрия начин, единственият начин за разрешаване на кризата", добави Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред германската телевизия ARD, че, ако Украйна бъде нападната, Русия ще изгуби достъпа си до финансовите пазари и ще бъде лишена от достъп до основни експортни стоки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Благоевград ще сезира прокуратурата за източване на средства от болницата в града
Кметът на Благоевград ще сезира прокуратурата за източване на средства от болницата в града
Военните министри на България и Испания на проверка в авиобаза "Граф Игнатиево"
Военните министри на България и Испания на проверка в авиобаза "Граф Игнатиево"