НОВИНИ

Кучето Мечо все още чака осиновяване

Стотици са писали за осиновяване, но само един човек е дошъл до приюта да го види

 кучето Мечо
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:32, 12.11.2023
9751
Чете се за: 02:50 мин.
Общество
Слушай новината

Повече от година след като претърпя с нищо непровокирана жестокост, уличното куче Мечо все още не е осиновено и очаква бъдещите си стопани. Това съобщиха от организацията за защита на бездомните животни "Анимал рескю София", която се грижи за пострадалото куче.

В нощта на 23 срещу 24 октомври миналата година 37-годишен мъж подмамва кучето с храна в столичен квартал, а после го малтретира с часове, според прокуратурата - по особено мъчителен начин. След това го оставя в безпомощно състояние, с рани и фрактури на краката.

След преживяното насилие Мечо винаги ще накуцва и винаги ще помни случилото се. Той е като човек с посттравматичен стрес. Спокоен и обичлив сред хората, които познава и обича, но се смущава от непознати и има нужда от повече време, за да изгради доверие към нови хора.

Неговият случай провокира обществена реакция, протести, съпричастност и имаше много желаещи да го осиновят.

От "Анимал рескю София" разказаха, че за осиновяване на Мечо са им писали стотици хора, но само един е дошъл до приюта, за да се запознае с него и с неговите гледачи. Кучето обаче все още очаква своите бъдещи стопани.

Снимки: БТА

Мечо не е сред кучетата, които обикновено се търсят за осиновяване, защото е над 10-годишен, едър и не прилича на никоя порода. От организацията посочват, че изискванията към евентуалните кандидат-осиновители на Мечо не са по-различни от тези за което и да е от останалите им кучета. Очакват хората да подходят отговорно и обмислено, както и да дадат време на Мечо да свикне с тях.

В началото на ноември на първа инстанция Софийският районен съд освободи от наказателна отговорност обвинения за насилието над кучето мъж и му наложи глоба в размер от 3000 лв., както и да заплати 998 лв. разноски по делото. Решението на съда подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 24 млрд. лева са заложени в проектобюджета за общественото осигуряване
Над 24 млрд. лева са заложени в проектобюджета за общественото осигуряване
Тома Биков: Ако ПП-ДБ си мислят, че имаме общо управление - не, нямаме
Тома Биков: Ако ПП-ДБ си мислят, че имаме общо управление - не, нямаме