НОВИНИ

Мерките в Европа: Къде е задължително носенето на маски

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
15:04, 21.10.2020
Чете се за: 01:46 мин.
Още
мерките европа задължително носенето маски

Много европейски държави са в плен на втората вълна на пандемията от COVID-19. Голяма част от тях прибегнаха да мерки, почти толкова строги, колкото през март, когато в Европа започна борбата с вируса.

Втора вълна на COVID-19 в Европа. Австрия, Белгия, Полша и Италия с нови мерки

Къде и какви са правилата по отношение на маските:

Франция

Вече близо седмица парижани и жителите на други големи градове живеят с вечерен час и строги ограничения за работата на заведенията. Носенето на маски е задължително във всички закрити обществени пространства. За Париж и предградията, както и за други градове, сред които Ница, Лион, Лил и Тулуза, мярката важи и на открито за всички над 11 години.

Германия

Федералната република въведе строги ограничения за някои германски провинции, сред които забрана за пътуване и затваряне на ресторанти и нощни заведения. За цялата страна е в сила задължителното носене на маски в магазините и градски транспорт, а глобата за неспазване на мярката, е най-малко 50 евро. На открито маските са задължителни на онези открити места, на които спазването на дистанция е трудно. Сред тях попадат търговски улици и други пешеходни зони в Кьолн и Бон.

Италия

Италия е сред европейските държави с най-строги противоепидемични мерки. Сред тях е и задължително носене на маска на открито и закрито. Без маска е разрешено единствено у дома, но италианците са посъветвани да носят маска, ако в дома им гостува чужд човек. Маските са задължителни и за учениците над 6 години.

Испания

В Испания налагането на мерки, е според степента на разпространение на зараза в съответната област. В Мадрид маските са задължителни за всички над 6-годишна възраст в градския транспорт и на закрито. В части от страната е в сила наредба за носене на маски и на открито.

Нидерландия

В Нидерландия маските са задължителни в магазините, обществения транспорт и други закрити пространства.

Дания

Маските са задължителни в обществения транспорт в Дания, а нарушителите подлежат на санкция.

Белгия

В Белгия маските са задължителни на много места, включително и за публиката на футболни мачове.

Гърция

През лятото в Гърция влезе в сила наредба за задължителни маски на открито на три от най-посещаваните острови, както и за района на Халкидики. На територията на цялата страна трябва да се носят маски в градския транспорт и в закритите обществени пространства. А от септември за Атика, в която влиза и столицата Атина, маските са задължителни и за всички открити обществени места, на които има голямо струпване на хора.

Турция

От 9 септември на територията на цяла Турция маските са задължителни на открито и закрито.

Румъния

В Румъния е в сила тристепенен план, в зависимост от броя на заразените в дадена област. Така, например, за столицата Букурещ, където се наблюдава скок на новите случаи, е задължително носенето на маски на всички открити и закрити обществени места. Маски се носят в цялата страна в градския транспорт, в магазините и на места, на които има по-голямо струпване на хора, като автогари.

Чехия, Полша, Австрия и Словакия са сред държавите, в които носенето на маски на открито беше задължително в даден момент, но в последствие беше отменено. Сега Чехия отново върна мярката, очаква се същото да стане и в Словакия. От петък маските са задължителни и за всички жители на сръбската столица Белград, когато не са в дома си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК отпуска 17 млрд. евро по инструмента SURE за работните места
ЕК отпуска 17 млрд. евро по инструмента SURE за работните места
Съдът отмени промените в схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"
Съдът отмени промените в схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"