НОВИНИ

Одобриха законопроект срещу олигарсите в Украйна

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:56, 23.09.2021
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украинската Върховна рада одобри президентски законопроект, който има за цел да намали влиянието на олигарсите върху политическия и икономическия живот на страната. Той беше приет с голямо мнозинство, осигурено от управляващата партия "Слуга на народа". Това става ден след опита за убийство на първия съветник на президента Володимир Зеленски. Според хора от неговия екип зад него може да стоят недоволни от този закон.

От кабинета на украинския президент нарекоха новия закон първа стъпка към премахването на олигархичната система.

Както е известно, могъщите олигарси от десетилетия спъват развитието на Украйна. Законът ги определя като лица със значително влияние върху политиката, икономиката и медиите. За тях е забранено да финансират политически партии и да участват в приватизацията. Хората от висшия ешелон на властта трябва да обявяват връзките си с тях.

Законопроектът е приет на първо четене през юли и оттогава са внесени над 1200 поправки. Депутати от опозицията протестираха, че не са получили шанс да защитят своите предложения.

Ние искаме механизъм, който да осигури реална борба срещу олигархията. Не да се прави това шоу, представяно от най-голямата парламентарна група като борба срещу олигархията, каза Сергей Власенко, депутат от опозицията.

Националният съвет за сигурност и отбрана има правомощия да посочи някого за олигарх. Според критици, това дава повече власт на президента, който ръководи съвета.

Самият Володимир Зеленски свърза приоритетите си за борба с корупцията и олигархията с вчерашния опит за покушение на неговия сътрудник и приятел Сергей Шефир. Той го спомена в речта си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк

12 изстрела. Три са улучили шофьора. Това е цената за промените в държавата. Това е цената за реформите, каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Законът ще влезе в сила след 6 месеца за срок от 10 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Навални: Google и Apple са съучастници на Путин
Навални: Google и Apple са съучастници на Путин
Пендаровски: РСМ е готова за цялостно прилагане на Договора за приятелство
Пендаровски: РСМ е готова за цялостно прилагане на Договора за приятелство