НОВИНИ

Петър Стойчев с ново постижение, преплува протока Гибралтар

Той премина дистанция от 16.4 км за 3 часа и 46 минути и вече има три преплувани маратона от Oceans seven след Ламанша и протока Кук.

Петър Стойчев
Снимка: Снимка: Facebook / Личен архив
bnt avatar logo
от БНТ
09:58, 16.04.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Петър Стойчев стана първият българин, който преплува протока Гибралтар по правилата на Oceans seven. Той премина дистанция от 16.4 км за 3 часа и 46 минути и вече има три преплувани маратона от Oceans seven след Ламанша и протока Кук. Стойчев сподели, че през следващия месец планира да направи опит да преплува канала Молокай в Хавай.

„Горд съм да ви съобщя, че постигнах нов успех - както за мен, така и за България. Станах първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven с текстилен бански (без неопрен)! Времето, което постигнах, е 3 часа и 46 минути, а изминатото разстояние по GPS-а на лодката е 16.4 км.

Щастлив съм, че плуването ми завърши успешно и благодаря на всеки един от вас за уважението и подкрепата! Гордо мога да заявя, че вече съм единственият българин с три преплувани маратона от Oceans seven (Ламанша, протока Кук и протока Гибралтар). Остават още четири маратона! През месец май планирам да преплувам канала Молокай в Хавай, най-дългия и тежък маратон от седемте!“, написа Стойчев в профила си във „Фейсбук“.

„Респект към професионализма и всеотдайността на моя екип! Иван Златинов и Красимир Туманов, благодаря ви! Също така благодаря на моето семейство, което е с мен тук в Тарифа и ме подкрепяше! Благодаря и на всички партньори, които застанаха зад нас!“, написа още плувецът.

Настоящата 2024 година е очертава изключително успешна за българина, признат за най-успешен състезател в света по плувен маратон. Наскоро Стойчев бе избран от Международната федерация по плуване (World Aquatics) да бъде част от екипа на Техническия комитет по плуване на Олимпийските игри в Париж. За първи път българин е номиниран в тази роля за най-големия спортен форум. След четири участия като състезател, във Франция Стойчев ще участва на петите си Олимпийски игри, но вече в нова роля край олимпийския басейн.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фелипе Андерсон подписа предварителен договор с Палмейрас
Фелипе Андерсон подписа предварителен договор с Палмейрас
Изписаха от болницата футболиста на Рома Еван Ндика
Изписаха от болницата футболиста на Рома Еван Ндика