НОВИНИ

Полицаи: Убедени сме, че заплатите ни могат да се вдигнат без да страдат други хора

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:43, 17.11.2020
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Продължават протестите на служителите на МВР с искане за по-високи от предвидените 10% заплати от 1 януари.

Пред парламента синдикати и полицаи разпънаха палатка с изложба от снимки, показващи работата на служителите на МВР на първа линия в борбата с коронавируса. В края на седмицата полицаите ще насрочат национален протест, ако исканията им не бъдат чути.

Работа на КПП-тата през пролетта, връчване на предписания от РЗИ и транспортиране на заразени с COVID-19. Въпреки, че полицаите официално не работят на т.нар. "първа линия", това са част от служебните им задължения, свързани с коронавируса.

"Не може да ми давате предпазен екип за патрула и да ми казвате "той не работи на терен". След като вие сте го подсигурили и е разпоредено, че трябва да отиде в зона с COVID, това коя линия е?", попита Евгени Димов, който близо 32 години работи в системата на МВР.

Протестната изложба на полицаите показва работните моменти на полицаи от началото на пандемията.

"Колегите в белите дрехи най-често са в помощ на РЗИ, връчват постановления на карантинирани и болни, другите колеги със зелени наметала извършват дезинфекция на сгради при нужда, част от колегите с белите дрехи помагат на спешна помощ", обясни Албена Пройдова.

Част от работата на полицаите остава скрита за хората извън системата. "Скрито остава напрежението, скрито остава умората, която се натрупва", каза Вергил Христов.

Полицаите отново казаха, че отказват увеличението на заплатите им да бъде за сметка на детските надбавки.

"Ние сме убедени, че нашето увеличение може да се получи без да страдат други хора или комфорта на гражданите.Това беше провокация, дано не е била планирана", коментира Илия Кузманов от УС на Синдикалната федерация на МВР.

От Синдикалната федерация на служителите на МВР са готови да реагират, ако началници упражнят натиск за спиране на протестите им.

"Вчера имаше наченки, стопирали сме ги и се надява да не се повторят, защото ако се повторят ще бъдете уведомени с имената и снимките на ръководителите, които са го допускали", допълни той.

Ако не бъде бъдат изпълнени исканията им, полицаите обявиха, че ще се съберат на национален протест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър трябва да изготви план за имунизирането срещу COVID-19
Здравният министър трябва да изготви план за имунизирането срещу COVID-19
Символично възпоменание в памет на Максим Минчев
Символично възпоменание в памет на Максим Минчев