НОВИНИ

Посланикът ни в Скопие за случая "Пендиков": Чакаме истинското разследване на прокуратурата в Охрид

bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 26.01.2023
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

От прокуратурата в Охрид съобщиха, че Христиан Пендиков е бил нападнат от омраза. След това имаше посещение на външния министър Буяр Османи в болницата - така, че ние се движим по тези неща - това каза в студиото на "Още от деня" посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

"Виждам, че прокуратурата е еволюирала и сега се говори, че не са ясни все още мотивите на престъплението. Чакаме истинското разследване на прокуратурата и след това очакваме съда", допълни Ангелов.

По думите му, това злодеяние обрасна с всякакви спекулации - че Христиан е бил наркодилър, че било борба между различни наркодилъри и т.н., а в същото време той излезе от РСМ със задграничния си паспорт, тъй като срещу него няма обвинение, за да му се отнеме паспорта. В края на декември е подал молба за получаване на българско гражданство към която е приложено и свидетелство за съдимост, издадено от съда в Охрид, че не е съден.

В момента Христиан е стабилен след операцията, каза още Ангелов, но доста време няма да може да консумира твърда храна.

От лятото на м.г. започна ескалация на радикалното говорене срещу българите в РСМ и на няколко пъти опитвахме да го адресираме до властите в Скопие, за да вземат някакви мерки, посочи посланикът.

"Това радикално говорене, особено в социалните мрежи, доведе и до нападението с камъни срещу клуба "Цар Борис Трети" в Охрид, после стрелбата срещу клуба и кулминира с това физическо нападение срещу Христиан", добави той.

Моето връщане в РСМ ще бъде преценено от съответните институции в България. Доверието, което беше изгубено, трябва да се възстанови, допълни още Ангелов.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тигрес преотстъпва Жорди Кайседо в опашкар от елита на Турция до края на сезона
Тигрес преотстъпва Жорди Кайседо в опашкар от елита на Турция до края на сезона
Шампионките от Марица Пловдив преди началото на втория полусезон: Предстои ни още работа
Шампионките от Марица Пловдив преди началото на втория полусезон: Предстои ни още работа