НОВИНИ

Президентът Радев: Пандемията показва, че трябва трансформация на българския модел на здравеопазване

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:12, 09.02.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
президентът радев пандемията показва трансформация българския модел здравеопазване
Слушай новината

Ковид пандемията показва, че трябва трансформация на българския модел на здравеопазване. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържествената церемония за дипломирането на абсолвентите от Медицинския университет в София.

Да създадеш добър лекар е мисия. Това го доказват професионалните успехи на неговите възпитаници, подчерта държавният глава.

Искам да поднеса своята признателност към ръководството и преподавателите затова, че успяват да съхранят тези традиции, но и да ги съчетаят с нави форми на обучение. Едва ли ръководството си спомня друг случай тук да присъстват президент, премиер, вицепрезидент, кмет, министри - това показва, че здравето е във фокуса на държавното ръководство. Поздравявам ви за работата като доброволци. Тази пандемия показа, че трябва трансформация на българския модел на здравеопазване, върна уважението към лекарите, но и постави въпроси - по кои пътища да тръгвам към трансформацията, каза Румен Радев.

Знам за неадекватното заплащане, знам за проблемите със специализацията, допълни президентът.

Планът за възстановяваме и устойчивост предоставя значителни възможности. Заложени са 6 хеликоптера, но това не е достатъчно. 10 центъра - регионални - за лечение на мозъчно-съдови заболявания ще има. Когато имаме адекватна спешна помощ, така че ние ще избегнем и снижим до минимум инвалидизацията. На следващ етап - национална дигитална платформа. За първи път от 2008 г. превишаваме 3 милиона в дарения към "Българската Коледа" - хората даряват, но причината сте и вие - като гарантиране, че тези средства се изразходват по- най-добрия начин. Грижата за изграждане на детска болница трябва да върви заедно с изграждането на детски рехабилитационен център, допълни Радев.

Някои ще решат да заминат в чужбина, това е ваше право, но тези, които остават ще имат шанса да участвате активно в тази трансформация. Малко са професиите, обвързани с полагане на клетва да служиш за живота и здравето на другите хора, каза още Радев.

Президентът Радев за разпита на премиера Петков: Това е форма на институционално изнудване

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести "Конвой на свободата" и в Нова Зеландия
Протести "Конвой на свободата" и в Нова Зеландия
Дълги опашки от желаещи за талисмана на Игрите - пандата Бинг Дун Дун
Дълги опашки от желаещи за талисмана на Игрите - пандата Бинг Дун Дун