НОВИНИ

Житейски уроци вместо официална реч изнесе премиерът Кирил Петков пред абсолвентите от МУ - София

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:31, 09.02.2022
5861
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
житейски уроци вместо официална реч изнесе премиерът кирил петков абсолвентите софия
Слушай новината

Президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, министрите на здравеопазването и образованието и кметът на София присъстваха на тържествената церемония по дипломирането на абсолвентите от Випуск 2021 на Медицинския университет в София.

579 млади лекари се дипломират днес.

Ковид пандемията показва, че трябва трансформация на българския модел на здравеопазване, заяви президентът Румен Радев по време на церемонията.

"Някои ще решат да заминат в чужбина - това е ваше право. Но тези, които остават, ще имат шанса да участвате активно в тази трансформация. Малко са професиите, обвързани с полагане на клетва да служиш за живота и здравето на другите хора", изтъкна Румен Радев.

Президентът Радев: Пандемията показва, че трябва трансформация на българския модел на здравеопазване

Вместо реч премиерът Кирил Петков сподели съветите на свой професор. Министър-председателят постави студентите в различни ситуации, при които трябваше да вземат тежки решения. Младите лекари отговаряха с вдигане на ръка.

"Тази сутрин реших да не ви чета речта си, а да ви кажа една лекция от мой професор. Ще имате избори. Първият тип - каквото и да направите, все ще е добре. Вторият тип - да избирате между добро и лошо - и това е лесно - избирате доброто. Третият тип - да избирате между две злини. Ако управлявате влак и има човек на релсите, ако минете през него - газите, ако завиете, загиват двама - колко бихте избрали - един спасен или двама? Вдигнете ръце! А бихте ли бутнали човек от моста, за да загубите един човек, а не двама?! Трябва да се поставите на мястото на всеки - ватмана, човека на релсите, на моста. Така и вие - какво става, ако съм пациентът, който очаква помощ, ако съм човекът в интензивното? Аз също бях изправен пред тежък избор. Боян Петров беше изчезнал. Казаха ми, че петте човека, които го търсят, могат да умрат. И аз трябваше да реша: да го търсим или да се върнат. Тогава си спомних тези три варианта... За мой късмет времето се оправи. И летяхме като видяхме, че го няма. Но в живота няма втори шанс. С тази огромна отговорност, но и убеден, че сте точно тези хора, които могат да се справят", сподели Кирил Петков.

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова поздрави всички абсолвенти и ги призова да останат в България.

"Надяваме се повечето от вас да оставете тук - в държавата, в която остават вашите учители. Ежедневието на един лекар не е лесно. Вие сте избрали една професия, която обществото е натоварило с много очаквания. Отговорностите, които ще легнат още от утре на вашите плещи, не са малки. Апелирам за една по-висша форма на познание и това е добротата. И още една ценност - екипния принцип. Успеха за пациента е екипна работа. На добър час - бъдете добри лекари", каза Сербезова.

Ректорът на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков благодари искрено на студентите за участието им като доброволци в ковид отделенията.

"Да следваш "Медицина" изисква време и усилия. Да завършиш е постижение, защото лекарската професия е различна. Вие вече познавате вкуса на успеха. Сега сте на прага на живот, в който има успехи и провали. Ще отговаряте за човешкия живот и здраве и невинаги ще успявате да ги съхраните. В последните две години обучението ви мина под знака на борбата с ковид. Имахте възможността да се изправите лице в лице в борбата с ковид. Показахте своя морал и чувство за дълг като се включихте като доброволци. Искам да ви кажа - Благодаря", заяви акад. Трайков.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена е с ампутирана ръка след инцидент при слизане от автобус в Хасково
Жена е с ампутирана ръка след инцидент при слизане от автобус в Хасково
Линдзи Джакобелис най-после дочака своя златен медал
Линдзи Джакобелис най-после дочака своя златен медал