НОВИНИ

Еманюел Макрон и Ангела Меркел се срещнаха в Германия

Месец след сформирането на ново германско правителство, Франция и Германия отново се опитват да изградят обща позиция за реформа на еврозоната. Компромисът може да бъде постигнат до средата на годината. Това заявиха лидерите на двете държави след среща в Берлин.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:10, 19.04.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Между Германия и Франция все още има различия за реформите в Европейския съюз, но те могат да бъдат преодолени, увери германският канцлер Ангела Меркел. Двамата лидери ще търсят съгласие по бежанската политика, съвместния подход към външната политика, както и за развитието на еврозоната.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Постигнахме съгласие, че до юни, преди срещата на върха, трябва да бъдат взети важни решения. Това са решения, които ще съживят Европа и ще дадат отговори на въпросите на хората.

Повече от 6 месеца френският президент чакаше да бъде сформирано германското правителство, за да получи подкрепа от германския канцлер за визията си за бъдещето на Европа. Тя включва и създаването на Европейски валутен фонд, който трябва да предпазва от финансови кризи държавите с обща европейска валута.

На пресконференцията Макрон не спомена конкретно идеята си за бюджет на еврозоната и за финансов министър - предложение, което не среща одобрението на много от европейските държави.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Според мен не трябва да говорим за един инструмент или друг, по-важно е какви цели сме си поставили. Каква е политическата цел. Ние можем да създадем комисии, но трябва да знаем каква е нашата цел.

Канцлерът Меркел е под натиск на консерваторите в германския парлаламент, които се опасяват, че германските данъкоплатци ще финансират по-недисциплинираните страни от еврозоната. "Мадам Не" - така френските медии нарекоха Ангела Меркел заради позицията ѝ. Медиите в Германия пък сравниха Еманюел Макрон с "жених, който се опитва да впечатли годеницата си".

"Живеем във време, когато европейското приключение е наистина уникално", заяви френският президент.

Следващата седмица двамата лидери един след друг ще посетят Съединените щати, където ще защитават европейските позиции в разговори с американския президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как е действала схемата за изнудване в район Младост?
Как е действала схемата за изнудване в район "Младост"?
Журналистът Владимир Береану с книга за своя живот
Журналистът Владимир Береану с книга за своя живот