НОВИНИ

Варна може да загуби училищен проект за 500 000 лева

Варненска неправителствена организация и две училища в града в града спечелиха над 500 хиляди лева финансиране по проекта „Общуване без граници“, но има опасност парите да бъдат пренасочени заради липсата на партньорство с Община Варна. Декларация за предварително съгласие е подписана при кандидатстването по проекта. След класирането му обаче общинските съветници не дадоха одобрението си администрацията да я потвърди. Срокът за подаване на документите е средата на февруари.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
18:50, 06.02.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Проектът „Общуване без граници“ е насочен срещу отпадането на ученици чрез различни извънкласни занимания. Във Варна са подготвени седем проекта. Единственият, който печели финансиране, е дело на „Виа Понтика“ и училищата „Васил Левски“ и „Константин Арабаджиев“. Необходимо е само общинският съвет да потвърди съгласието си Община Варна да е партньор по проекта. Съфинансиране от общинския бюджет не се изисква. През декември обаче съветниците отхвърлят партньорството.

Ивелина Кръстева, експерт по проекта
„Казусът е интересен, защото е прецедент не само за Варна, но и в национален план.“

Авторите на проекта подават иск срещу отказа и вкарват проекта за повторно разглеждане през януари. Комисията по образование изцяло подкрепя сътрудничеството, но тази по европейски програми изобщо не го разглежда и през януари въпросът дори не влиза в дневния ред на общинската сесия.

Веселина Иванова, ръководител на проекта
„Ние протестираме срещу решение на Общински съвет, не на Община Варна. На нас ни отказват сътрудничество. Не на нас, на тези две училища отказват сътрудничество.“
Миглена Георгиева, координатор на проекта за училище „Васил Левски“
„За нас този проект е много важен, един от важните проекти, защото ще внесе разнообразие в училищния живот на всички деца, родители и ученици.“

В средата на февруари изтичат сроковете за представяне на документите пред управляващия орган. Ако този проект не получи одобрение на съвета, финансиране ще получи следващото варненско предложение, което е в списъка с резервите. Поради това от „Виа Понтика“ допуснаха, че именно подобни интереси са в основата на отказа.

До края на днешния ден не получихме коментар от Общинския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евродепутатът Николай Бареков организира протест пред Софийския градски съд
Евродепутатът Николай Бареков организира протест пред Софийския градски съд
Броят на партиите в Реформаторския блок ще се увеличи до седмица
Броят на партиите в Реформаторския блок ще се увеличи до седмица