НОВИНИ

Дни преди балотажа: Макрон и Льо Пен сблъскаха позиции в тв дебат

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:28, 21.04.2022 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
Европа
Слушай новината

Три дни преди президентските избори във Франция двамата кандидати се изправиха един срещу друг в разгорещен телевизионен дебат.

Еманюел Макрон и Марин льо Пен си размениха остри критики по редица въпроси, сред които членството на страната в ЕС, стандарта на живот и войната в Украйна. 14% от френските избиратели заявяват, че са очаквали дебата, за да решат за кого да гласуват. Според последните проучвания, Макрон е считан за по-убедителния кандидат от 55% от анкетираните.

2 часа и 45 минути. Толкова продължи единственият телевизионен дебат между кандидатите за Елисейския дворец. Марин льо Пен и Еманюел Макрон кръстосаха шпаги още зад кулисите - спорове между екипите им имаше дори за температурата в студиото, а също и за това с коя тема да започне дебатът и кой да говори пръв. Жребий определи първо да обсъдят стандарта на живот във Франция.

Марин льо Пен: "Господин Макрон, чувала съм Вас и правителството Ви да се хвалите, че покупателната способност на французите се е повишила. Но единственото, което съм чувала от самите французи е, че едва свързват двата края. Седем от десет французи се определят като най-бедни от 5 години насам".

Еманюел Макрон: "Прегледах програмата ви, всичките 22 политики. Думата "безработица" не се споменава нито веднъж. Това е признание за добре свършената ми работа през изминалите 5 години и Ви благодаря".

Двамата кандидати спориха още за това дали да има забрана за бурки, кой да получава гражданство и дали Франция да остане част от ЕС.

Еманюел Макрон: "Не отговорихте на нито една от забележките ми. Но това е нормално, защото не мисля, че имате каквито и да е отговори".

Марин льо Пен: "Разбира се".

Еманюел Макрон: "Макар да не се казва дословно, в програмата ви става ясно едно - искате да напуснем ЕС".

Марин льо Пен: "Нарича се Европа на нациите".

Еманюел Макрон: "Да, но това не е Европейският съюз. А вие искате да го напуснем".

По въпроса за войната в Украйна - Макрон напомни, че льо Пен е сред малкото политици, признали анексирането на Крим. Той подчерта и че предишната кампания на опонентката му е била финансирана от свързана с Кремъл банка. А тя му отвърна, че ако няма криза, той не може да управлява.

Марин льо Пен: "По време на целия си мандат, чакахте да се случи криза. Само тогава можете да предприемете нещо. Трябваше ви здравната криза, за да осъзнаете, че работещите в сектора имат проблеми".

Не си спестиха критики и по въпросите за климатичните промени.

Еманюел Макрон: "Очевидно е, че сте климатичен скептик. И казвате, че Парижкото споразумение е неефективно".

Марин льо Пен: "Категорично не съм климатичен скептик. Но Вие сте климатичен лицемер. Може би заради това хората не вярват, че можете да решите техните проблеми".

14% от имащите право на глас очакваха снощния дебат, за да вземат решение кого да подкрепят. При предишния им сблъсък през 2017 г. Льо Пен беше много по-неуверена и се смята, че това е сред причините да съкрушителната ѝ загуба. Сега крайнодясната кандидатка демонстрира много по-умерено поведение, но според проучванията в момента Еманюел Макрон печели 55% от гласовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велики четвъртък е! Днес се боядисват Великденските яйца
Велики четвъртък е! Днес се боядисват Великденските яйца
Украйна е предложила преговори за Мариупол
Украйна е предложила преговори за Мариупол