Елена Поптодорова: С гоненето на дипломати ще се продължава, докато има поводи

от БНТ
09:15, 30.04.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на външните работи на България обяви още един руски дипломат за персона нон грата и поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, където имаше и унищожени веществени доказателства. Прокуратурата изнесе тези данни в последните дни и това отново повдигна доста въпроси.

Темата в "Денят започва" коментира вицепрезидентът на Атлантическия клуб Елена Поптодорова.

По думите ѝ това е малко закъсняла реакция от българска страна след случая с отравянето на Скрипал, когато ние свенливо отказахме да говорим по случая, както и да предприемем действия. Всички останали дипломати, около 160 души, бяха експулсирани от страните от Европейския съюз.

Руски граждани са заподозрени за взривове в складове и оръжейни заводи у нас

Тя определи и сегашните ни действия като скромни на фона на разкритията за действията на руската страна и по-специално на военното ѝ разузнаване на българска територия.

С гоненето на дипломати ще се продължава, докато има поводи за това, подчерта Поптодорова.

"Очевидно Русия използва наши уязвимости. Българската слабост е тази дълго култивирана безусловна, безкритична вяра в това, че Русия е крайното добро", посочи тя.

Ние трябва да си сложим едни добри защитни граници - напълно уважително, и през тях да разговаряме с Русия, отбеляза Поптодорова. Трябва да разговаряме с категоричност, която да не преминава през сантименталността на религия, на русофилство, на славянство и т.н.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мъгла ограничава движението в района на Сандански
Мъгла ограничава движението в района на Сандански
Дълги опашки пред ВМА и "Пирогов" заради зеления коридор за ваксинация
Дълги опашки пред ВМА и "Пирогов" заради зеления коридор за ваксинация