НОВИНИ

Грипната вълна обхваща все повече области

bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 24.01.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Грипната вълна обхваща все повече области. От днес Плевенска област е в грипна епидемия, а в Смолянска област, заради високата заболеваемост, грипната епидемия се удължава до края на месеца. От утре грипна епидемия обявяват още три области, сред които и Варна.

Четири вече са областите, в които беше обявена грипна епидемия. Преди Плевен, това направиха Смолян, Пловдив и Габрово, а от утре грипна епидемия ще има във Варна, Бургас и София-област.

В седемте области се въвеждат и временни противоепидемични мерки. Според тях се забраняват и преустановяват плановите консултации за бременни жени и деца, задължителните имунизации и профилактичните прегледи. Забраняват се свижданията в болници и социални институции за деца и възрастни хора.

От здравното министерство излязоха с препоръки във връзка с грипната епидемия - хора, които са симптоми на остри респираторни заболявания като повишена температура, кашлица, хрема, болки в гърлото, отпадналост и други, трябва да си останат вкъщи и при възможност да отидат на лекар. Сред другите препоръки е носенето на предпазни маски.

Въпреки обявената грипна епидемия, учебният процес не е прекъснат и учениците продължават да ходат на училище присъствено.

"Мерките засягат предимно болничните заведения, извънболничната помощ. От няколко дни няма съществена промяна в заболеваемостта. Има училища с 1-2% повече, след това на другия ден намаляват, като учениците все още процентно не са достигнали до 30% отсъствия от класовете. Заболеваемостта при тях е по-малка. Максимумът е около 18-20%", обясни д-р Анка Баева - началник на отдел "Епидемиология" в РЗИ-Варна.

Въведените противоепидемични мерки остават в сила до края на месеца, а за София-област до 1 февруари включително. Според данните, най-засегнати от острите респираторни заболявания са децата и младите хора до 30 години.

Вижте още във включването на Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската смесена шафета в биатлона остана на 14-о място на младежката олимпиада
Българската смесена шафета в биатлона остана на 14-о място на младежката олимпиада
Милуоки Бъкс уволни старши треньора Ейдрън Грифин
Милуоки Бъкс уволни старши треньора Ейдрън Грифин